ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο υπό αναθεώρηση

Το φθινόπωρο με την τρόικα κρίνονται τα μέτρα

Η κυβέρνηση καταθέτει στη Βουλή Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο υπό αναθεώρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και στο Μεσοπρόθεσμο υπάρχουν προβλέψεις για δημοσιονομικά κενά το 2015 και το 2016 (συνολικά 1,9 δισ. εκατ. ευρώ) εκτιμάται ότι θα καλυφθεί από την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας. Πάντως όλα θα κριθούν τον Σεπτέμβρη με την έλευση της τρόικας.

Την Πέμπτη 8 Μαΐου και την Παρασκευή 9 Μαΐου, δηλαδή σε δύο συνεδριάσεις, εισάγεται στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση. Το νομοσχέδιο εισάγεται για συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα.

Όπως αποκάλυψε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών με την έλευση της τρόικας το φθινόπωρο θα γίνει η διαπραγμάτευση για πιθανά νέα μέτρα. Εντούτοις, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι η αλλαγή κλίματος στις αγορές και η επερχόμενη ανάπτυξη θα καλύψει τις όποιες αποκλίσεις. Σε κάθε περίπτωση ένα από τα θέματα που θα πέσουν στο τραπέζι είναι και η επέκταση της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ.

Στο Μεσοπρόθεσμο υπάρχει και ρήτρα μείωσης των φόρων στην περίπτωση που υπερκαλύπτονται οι στόχοι. Μεταξύ αυτών θα εξεταστεί και ο ειδικός φόρος στα καύσιμα και η φορολόγηση των επιχειρήσεων. Ανοιχτό πάντως μένει το ενδεχόμενο ισοδύναμων μέτρων στην περίπτωση που τελεσιδικήσουν οι δικαστικές αποφάσεις για τους ένστολους.

Πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,3% του ΑΕΠ και ανάπτυξη στο 0,6% μέσα στο 2014

Σύμφωνα με το νέο Μεσοπρόθεσμο, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να αυξηθεί στο 2,3% του ΑΕΠ το 2014, στο 2,5% του ΑΕΠ το 2015 (4,73 δισ. ευρώ), στο 3,5% του ΑΕΠ το 2016 (6,9 δισ. ευρώ), στο 4,6% του ΑΕΠ το 2017 (9,4 δισ. ευρώ), ενώ το 2018 θα ανέλθει στο 5,3% του ΑΕΠ (11,58 δισ. ευρώ). Το δημόσιο χρέος από 175% του ΑΕΠ το 2013 αναμένεται να μειωθεί στο 139% του ΑΕΠ το 2018.

Το νέο πλαίσιο προβλέπει ακόμη επαναφορά της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά με ρυθμό 0,6% το 2014 αλλά και μέση ανάπτυξη 3,3% για την περίοδο 2015 -2018.

Κατά την παρουσίαση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε ότι «η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μία φάση σταθεροποίησης. Πρόκειται για επίτευγμα των τεράστιων θυσιών της ελληνικής κοινωνίας». Υπογράμμισε ακόμη ότι στοχεύει στην παρουσίαση των δημοσιονομικών ορίων της επόμενης τετραετίας και σηματοδοτεί την πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη και την ανάκαμψη. Ο Χ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι το Μεσοπρόθεσμο δεν περιλαμβάνει νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ενώ ανέφερε ότι θα γίνουν προσπάθειες σταδιακής μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Παράλληλα, παρουσίασε τις βασικές προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής ανέφερε τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προώθηση σύγχρονων προγραμμάτων για την ενίσχυση της απασχόλησης, βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών, πάταξη της διαφθοράς, ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών δαπανών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο έως την προσεχή Δευτέρα 5 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα θέσει στη συνεδρίαση του Eurogroup το ζήτημα της νέας μείωσης του ελληνικού χρέους.

Διαβάστε ολόκληρο το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2015- 2018 

Διαβάστε επίσης: Σκληρή λιτότητα έως το 2018

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.