ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ξημερώνει μια άλλη μέρα

Μάλιστα… Δανειστήκαμε από τις αγορές, ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία σε πρωτογενές πλεόνασμα, τα mega deals άρχισαν (βλέπε για παράδειγμα Ελληνικό), οι τράπεζες γύρισαν σελίδα, διαψεύσαμε τρόικες και …ετοιμαζόμαστε και για μειώσεις φόρων, εν αναμονή μάλιστα και των διευκολύνσεων που θα μας δοθούν για την εξόφληση του χρέους.

Μάλιστα.. Επιτυχίες. Αναμφίβολα. Ας μην πάμε στην «κουβέντα» για το που μπορεί να «χάσκει» κάθε μία από αυτές τις επιτυχίες και ας αποδεχτούμε ότι έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα και πως ξημερώνει μια νέα μέρα για την Ελλάδα.

Όμως: Θα έρθει η ανάπτυξη. Με μισθούς των 400 και 500 ευρώ; Και πως θα βγουν τα έξοδα του μήνα που τα χρόνια του μνημονίου ελάχιστα έχουν συρρικνωθεί σε σχέση με τους μισθούς; Πως θα εξοφληθεί η Εφορία που σχεδόν εξαπλασιάστηκε; Πως θα πληρωθεί το δάνειο;

Ωραία και ας πούμε και πως αυτά τα «μαθηματικά» βγαίνουν: Και έρχεται η ανάπτυξη … Με τι μορφή; Έχουν γίνει οι αναγκαίες αλλαγές και ανατροπές στον παραγωγικό ιστό της χώρας; Πόσο έχει διαφοροποιηθεί το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης (ή μεγέθυνσης με δανεικά είναι πιο σωστό στην περίπτωσή μας) που «έτρεχε» στην Ελλάδα; Προοπτικές μέσω μεγάλων έργων -που ουσιαστικά όμως θα αποδώσουν μετά από αρκετά χρόνια συμπαρασύροντας και τους μικρομεσαίους- υπάρχουν. Όμως η όποια καινοτομία έχει προκύψει αυτά τα χρόνια από μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες που βρήκαν διέξοδο από την κρίση, είτε με την παραγωγή προϊόντων που διαφοροποιούνται από αυτά του παρελθόντος και κατάφεραν να τα εξάγουν, είτε με υπηρεσίες που το κόστος τους πολλές φορές είναι και κάτω από την ποιότητά τους, ελάχιστα έως καθόλου έχει στηριχθεί από την Πολιτεία.

Όποιοι έκαναν κάτι διαφορετικό και πέτυχαν το κατάφεραν με πολύ κόπο και κόντρα σε εμπόδια που τους έβαζε ακόμη και το ίδιο το Κράτος.

Εν κατακλείδι: Η Ελλάδα θα έχει πραγματικά αλλάξει και θα έχει προοπτική όταν όλοι πέσουν με τα «μούτρα» στην δουλειά, ώστε να αλλάξει το παραγωγικό «μοντέλο» που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Και φυσικά όταν αρχίσουν να «ανοίγουν δουλειές» και επιχειρήσεις που θα έχουν την δυνατότητα να δίνουν μισθούς κατά πολύ μεγαλύτερους των σημερινών!

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.