ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Με την άδεια της NASA

Αναβίωσαν δορυφόρο του 1978

Ο Keith Cowing της NASA Watch, ο Dennis Wingo της Skycorp και πολλά άλλοι εμπειρογνώμονες είχαν λάβει άδεια από τη NASA για να αναλάβουν τον έλεγχο ενός δορυφόρου για τον οποίο η διαστημική υπηρεσία δεν έχει πλέον κανένα σκοπό, ούτε χρηματοδότηση.

Με τη βοήθεια των σχεδόν  160.000$, μέσω crowdfunding , η ομάδα ελπίζει να ξεκινήσει μια νέα αποστολή και να απελευθερώσει τα πρωτογενή δεδομένα που προκύπτουν από τον ερευνητικό δορυφόρο του 1978.

Χωρίς να έχουν λάβει το πράσινο φως ή ένα σαφές όχι από τη NASA, μέχρι πριν από λίγους μήνες , άντλησαν τα κεφάλαια με την ελπίδα ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τη NASA να αποδεχθεί την παραχώρηση του δορυφόρου. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της NASA που ο λειτουργικός έλεγχος ενός δορυφόρου έχει παραδοθεί.

Η ομάδα - με τη βοήθεια κάποιων αρχικών μελών της αποστολής και άλλους μέσα και έξω από τη NASA που ήξεραν πού να βρουν τα παλιά εγχειρίδια - έκανε τις απαραίτητες ενέργειες ενώ το Παρατηρητήριο Arecibo (Πουέρτο Ρίκο) παρείχε επίσης βοήθεια και της επέτρεψε να χρησιμοποιήσει τεράστιο δορυφορικό πιάτο.

Η ομάδα αντιμετώπισε καταιγίδες, βροχές, ακόμη και έναν σεισμός με μέγεθος 5,8 , ενώ ένας από τους εθελοντές εργαζόταν κοντά στο πιάτο.

Τελικά ο δορυφόρος αναβίωσε, η ομάδα ήρθε σε επαφή μαζί του και έχει τον έλεγχό του. Ωστόσο πολλά μένουν να καθοριστούν. Ο κ. Cowing και οι συνάδελφοί του δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν ο δορυφόρος είναι ακόμα σε θέση να διερευνήσει κομήτες, όπως έκανε, ή να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς.

Η ομάδα σύντομα θα εγκαταλείψει μεγάλο «αυτί» του στο Arecibo και θα συνεχίσει το έργο της με μικρότερο «πιάτο» από το Morehead State University στο Κεντάκι.

Η αρχική επαφή έδειξε ότι ο υπολογιστής του δορυφόρου και τα ραδιόφωνα λειτουργούν . Τα επόμενα βήματα είναι να καθοριστεί πληρέστερα αν λειτουργούν τα συστήματα ελέγχου, όπως αναμενόταν, και η δοκιμή των οργάνων και της προώθησης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.