ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελάχιστοι οι έλεγχοι σε offshore

Ανέλεγκτος κι ...ανεξέλεγκτος ο μεγάλος πλούτος

Σημαντική καθυστέρηση καταγράφουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στον έλεγχο ιδιαίτερα ευαίσθητων φορολογικών υποθέσεων μεγάλου πλούτου, στις offshore εταιρίες, στους φορολογούμενους με εμβάσματα του εξωτερικού και στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Αν και οι φοροελεγκτές  έχουν ήδη ξεκινήσεις τον έλεγχο πολλών και σημαντικών υποθέσεων φοροδιαφυγής, οι έλεγχοι δεν ολοκληρώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα  με αποτέλεσμα να καθυστερεί  η είσπραξη σημαντικών εσόδων από την επιβολή πρόσθετων φόρων και προστίμων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ από τους 2.431 φοροελέγχους έχουν ολοκληρωθεί μόλις 314 έλεγχοι στο τέλος Μαρτίου, αριθμός που υπολείπεται των μνημονιακών στόχων.
Ειδικότερα:
1. Βρίσκονται σε εξέλιξη 811 πλήρεις έλεγχοι μεγάλων επιχειρήσεων. Ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί για 95 υποθέσεις με τους φόρους και τα πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί να ανέρχονται σε 180,26 εκατ. ευρώ και τις εισπράξεις μόλις σε 48,19 εκατ. ευρώ. Ο στόχος για φέτος προβλέπει να έχουν ολοκληρωθεί 250 έλεγχοι μέχρι το τέλος Ιουνίου και 500 έλεγχοι συνολικά μέχρι το τέλος του έτους.
2. Διενεργούνται 343 μερικοί έλεγχοι μεγάλων επιχειρήσεων από τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί οι 125 και έχουν εισπραχθεί πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα ύψους 21,6 εκατ. ευρώ.
3. Ελέγχονται 1.277 υποθέσεις φορολογούμενων μεγάλου πλούτου, offshore εταιριών και φορολογούμενων με εμβάσματα του εξωτερικού. Από τις υποθέσεις αυτές έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε 94 υποθέσεις, έχουν βεβαιωθεί φόροι και πρόστιμα ύψους 26,3 εκατ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί μόλις 7,6 εκατ. ευρώ. Ο στόχος για φέτος προβλέπει να έχουν ολοκληρωθεί 307 έλεγχοι μέχρι το τέλος Ιουνίου και συνολικά 720 έλεγχοι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και να εισπραχθεί το 50% των βεβαιωθέντων ποσών.
Ειδικότερα:
- Ελέγχονται 468 φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου. Για τις 59 υποθέσεις ο έλεγχος ολοκληρώθηκε και το ποσό που βεβαιώθηκε από φόρους και πρόστιμα ανήλθε σε 17,3 εκατ. ευρώ.
-  Βρίσκονται σε εξέλιξη 657 έλεγχοι σε φορολογούμενους με εμβάσματα στο εξωτερικό. Ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί μόνο για 31 υποθέσεις με τους φόρους και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν να ανέρχονται σε 3,3 εκατ. ευρώ.
- Ελέγχονται 152 υποθέσεις offshore εταιριών αλλά έχουν ολοκληρωθεί μόλις 4 έλεγχοι με τα ποσά φόρων και προστίμων που βεβαιώθηκαν να φθάνουν τα 5,7 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.