ΥΓΕΙΑ

Επιστημονική ανακάλυψη

Απλό τεστ αναπνοής θα εντοπίζει τον καρκίνο του πνεύμονα

Αμερικανοί επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λούισβιλ, στο Κεντάκι ανέπτυξαν ένα απλό και φθηνό τεστ αναπνοής που μπορεί σύντομα να χρησιμοποιείται ευρέως για να εντοπίζει εγκαίρως τις πρώτες ενδείξεις του καρκίνου του πνεύμονα.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στο 50ο Ετήσιο Συνέδριο της Εταιρείας Θωρακοχειρουργών των ΗΠΑ, το τεστ μπορεί να ξεχωρίσει με ακρίβεια που υπερβαίνει το 80% εάν ένας ασθενής φέρει κακοήθη όγκο στον πνεύμονά του ή πάσχει από κάποια καλοήθη νόσο.

Επί της ουσίας το τεστ βασίζεται για την εξαγωγή αποτελεσμάτων σε ένα μικροεπεξεργαστή από σιλικόνη και ένα φασματογράφο μάζας, που ανιχνεύει στον εκπνεόμενο αέρα ορισμένες οργανικές πτητικές ενώσεις (VOCs) που λέγονται καρβονύλια.

Όπως έχει διαπιστωθεί από προγενέστερες μελέτες, τέσσερα από αυτά αυξάνονται σε περίπτωση καρκίνου του πνεύμονα.

«Αν και τα ευρήματά μας είναι προκαταρκτικά, ανακαλύψαμε ότι τα αυξημένα επίπεδα τριών ή όλων των συγκεκριμένων καρβονυλίων κατέδειξαν τον καρκίνο του πνεύμονα με ποσοστό ακρίβειας 95%», είπε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάικλ Μπουσάμρα, αναπληρωτής καθηγητής Καρδιαγγειακής & Θωρακικής Χειρουργικής στο πανεπιστήμιο.

Αντίστοιχα, «η απουσία αυξημένων επιπέδων των συγκεκριμένων καρβονυλίων ήταν ενδεικτική της ύπαρξης καλοήθους νόσου στο 80% των ασθενών», πρόσθεσε.

Μάλιστα, παρατηρήθηκε ότι όταν ένας ασθενής φέρει κακοήθη ή καλοήθη όγκο στον πνεύμονα, τα συγκεκριμένα καρβονύλια αυξάνονται πολύ, αλλά τα επίπεδά τους επιστρέφουν στο φυσιολογικό έπειτα από την πλήρη αφαίρεση του όγκου.

Το τεστ δοκιμάσθηκε σε 88 υγιείς εθελοντές, 107 πάσχοντες από καρκίνο του πνεύμονα, 40 ασθενείς με καλοήθη πνευμονική νόσο και 7 πάσχοντες από μεταστατικό καρκίνο του πνεύμονα.

Πηγή: onmed.gr.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.