ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση υπουργών Δικαιοσύνης

Αθανασίου: Αδιαπραγμάτευτη αρχή το Κράτος Δικαίου

Το μέλλον του Ευρωπαϊκού Χώρου Δικαιοσύνης, το Κράτος Δικαίου και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα ήταν τα βασικά θέματα συζήτησης στο πλαίσιο της άτυπης Υπουργικής Συνάντησης στο Ελσίνκι, στην οποία μετείχε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, παρουσία του Πρωθυπουργού της Φινλανδίας κ. Jyrki Katainen.

«Η Ελληνική Προεδρία είχε θέσει εξ αρχής ως προτεραιότητά της τη συνέχιση των συζητήσεων, σε πολιτικό επίπεδο, για τη μελλοντική ανάπτυξη του χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, όπως ζητήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2013, έχοντας επίγνωση της σημασίας του εγχειρήματος για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, αλλά και για τα συμφέροντα των κρατών μελών και των πολιτών» δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε στην ανάγκη εμπέδωσης των μηχανισμών αμοιβαίας αναγνώρισης και βελτίωσης των μηχανισμών συνεργασίας και στην έμφαση που πρέπει να δοθεί στην ποιότητα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και στην αποτελεσματική εφαρμογής της. Επιπλέον, τόνισε ότι η μεγαλύτερη εμπέδωση του Κράτους Δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων θα πρέπει να περιλαμβάνεται στις κατευθυντήριες αρχές που θα διέπουν τη μελλοντική διαμόρφωση του χώρου της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων στην Ε.Ε. «Η Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αρχές και αξίες της ΕΕ», υπογράμμισε ο Έλληνας Υπουργός Δικαιοσύνης.

Στην Άτυπη Υπουργική Συνάντηση για το Μέλλον του Ευρωπαϊκού Χώρου Δικαιοσύνης συμμετείχαν η κυρία Anna – Maja Henriksson, Υπουργός Δικαιοσύνης της Φινλανδίας, η κυρία Cecilia Malmström, Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, η κυρία Beatrice Ask, Υπουργός Δικαιοσύνης της Σουηδίας καθώς και κος Ivo Opstelten, Υπουργός Δικαιοσύνης της Ολλανδίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.