ΚΟΣΜΟΣ

Για αποκλιμάκωση της κρίσης

Διεθνή σύνοδο για την Ουκρανία ζητά ο Σταϊνμάγερ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ κάλεσε σήμερα να διεξαχθεί μια δεύτερη διεθνής σύνοδος στη Γενεύη με στόχο να δοθεί ένα τέλος στην κρίση στην Ουκρανία.

Ο Σταϊνμάγερ απηύθυνε την έκκληση αυτή σε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που είχε σήμερα με την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, τον ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Στις πολλές συζητήσεις που είχα τις τελευταίες δύο ώρες, κατέβαλα μια προσπάθεια. . . να γίνει μια δεύτερη σύνοδος στη Γενεύη, ώστε να υπάρξει πρόοδος στη βάση της πρώτης», είπε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξής του η οποία αναμένεται να μεταδοθεί αργότερα απόψε.

Ο Σταϊνμάγερ είπε ότι ο στόχος μιας τέτοιας συνόδου θα είναι να «υπάρξει επιτέλους μια σαφής συμφωνία για το πώς μπορούμε να δώσουμε τέλος σε αυτή τη σύγκρουση και σταδιακά να κινηθούμε προς μια πολιτική διευθέτηση».

«Οτιδήποτε άλλο θα ήταν ανεύθυνο, διότι θα σήμαινε μόνον ότι θα υπάρξουν κι άλλα θύματα», προσέθεσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Την 17η Απριλίου οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ουκρανία και η ΕΕ είχαν καταλήξει σε μια συμφωνία στη Γενεύη η οποία περιέγραφε τα βήματα που οφείλεται να γίνουν ώστε να αποκλιμακωθεί η κρίση, περιλαμβανομένου του αφοπλισμού των πολιτοφυλακών και της έναρξης ενός εθνικού διαλόγου με αντικείμενο την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας. Ο ΟΑΣΕ εντέλλεται να επιβλέψει την εφαρμογή της συμφωνίας.

Η Μόσχα και το Κίεβο κατηγορούν η μια την άλλη ότι υπονομεύει τη συμφωνία.

Νωρίτερα σήμερα ένας ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης δήλωσε πως «τις επόμενες ημέρες» θα γίνουν νέες προσπάθειες, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, προκειμένου η ουκρανική κυβέρνηση να αρχίσει έναν «διάλογο» με τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.