ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Δημόσιο: Η κερκόπορτα της αδιαφάνειας

Πανύψηλα τείχη αδιαφάνειας εξακολουθούν να «προστατεύουν» μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα στη χώρα μας. Υπουργεία, φορείς, εταιρείες του δημοσίου, οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η δημόσια διοίκηση εν γένει καλύπτονται από ένα πέπλο μυστηρίου: πόσοι απασχολούνται, από πού αντλούν τα έσοδα, πώς τα αξιοποιούν, πώς διαχειρίζονται την περιουσία τους, τι έργο - τι υπηρεσίες προσφέρουν στην κοινωνία και πόσο αυτό πραγματικά κοστίζει και πολλά άλλα, αποτελούν μυστικό.

Την ίδια ώρα ο ιδιωτικός τομέας και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις παρέχουν κατά πολύ περισσότερες και ποιοτικότερες πληροφορίες. Με λίγα κλικ στην ιστοσελίδα μιας εταιρείας στο Διαδίκτυο μπορούν όλοι να δουν αναλυτικές εκθέσεις, τους οικονομικούς στόχους, τις προβλέψεις και τα αποτελέσματα, τη διοίκηση και το προσωπικό, πόσο αμείβονται, οι εργασίες και δραστηριότητες, κ.α. Ακόμα και οι μη εισηγμένες σε χρηματιστήριο εταιρείες, που δεν είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης ακολουθούν το δρόμο της διαφάνειας παρέχοντας πολλές πληροφορίες για τη λειτουργία τους, δημοσιεύοντας αναλυτικά οικονομικά στοιχεία και κοινωνικούς ισολογισμούς.

Στην Ευρώπη έχει αναπτυχθεί ένα ισχυρό κίνημα διαφάνειας που ξεκίνησε από τη ρύθμιση των αγορών και τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και εξαπλώνεται με ταχύτητα σε όλους τους τομείς και ειδικά στη λειτουργία του κράτους. Χάρτες δικαιωμάτων πολιτών, αυτοδεσμεύσεις κρατικών υπηρεσιών, κανονισμοί εσωτερικής λειτουργίας δημοσίων υπηρεσιών, οικονομικά στοιχεία και η αυτονόητη λογοδοσία των αξιωματούχων στους πολίτες - φορολογούμενους είναι εύκολα διαθέσιμα μέσω του Διαδικτύου.

Ασφαλώς βήματα έχουν γίνει και στη χώρα μας. Πριν λίγα χρόνια ήταν αδύνατο να βρεις τον ισολογισμό για παράδειγμα του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός. Σήμερα, χάρη στην Διαύγεια, ο ισολογισμός είναι διαθέσιμος. Ωστόσο τα στοιχεία που δημοσιεύονται είναι κατά κανόνα τα ελάχιστα. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Η διαφάνεια και η λογοδοσία πρέπει να σαρώσει το δημόσιο. Διαφορετικά κινδυνεύουμε να διολισθήσουμε και πάλι στο ξεπερασμένο μοντέλο διακυβέρνησης όπου κανένας δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν και για τίποτα. Ένα είναι σίγουρο: η αδιαφάνεια αποτελεί την κερκόπορτα για την κακοδιαχείριση των χρημάτων των φορολογουμένων, το βόλεμα των ημετέρων, την μη εξυπηρέτηση των πολιτών και σε πολλές περιπτώσεις τη διασπάθιση και την κλοπή του δημοσίου χρήματος.

Ο Γιάννης Παπαδογιάννης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας των βιβλίων : «Το Άδοξο Τέλος – Η μετέωρη πορεία, η συντριβή και η αναγέννηση των Ελληνικών Τραπεζών» (2013), και, «Η Άνοδος και η Πτώση του Homo Economicus – Ο μύθος του ορθολογικού ανθρώπου και η χαοτική πραγματικότητα» (2012). (Αμφότερα, εκδόσεις Παπαδόπουλος)

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.