ΕΛΛΑΔΑ

Φόβοι ότι θα αυξηθούν κι άλλο οι πνιγμένοι

Τραγωδία με 22 νεκρούς μετανάστες στη Σάμο - Τέσσερα παιδιά ανάμεσά τους

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών από το ναυάγιο που σημειώθηκε το πρωί 4,5 ναυτικά μίλια βόρεια της Σάμου στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου.

 

Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί 22 σοροί, 12 γυναικών, δύο ανδρών και τεσσάρων ανήλικων (τριων αγοριών και ενός κοριτσιού). Οι περισσότερες από τις σορούς εντοπίστηκαν στο εσωτερικό του σκάφους.

Ήδη έχει γίνει η ρυμούλκηση και η ανέλκυση του 12μετρου γιοτ και έχουν μεταφερθεί οι σοροί στο νοσοκομείο Σάμου -μεταξύ αυτών και των παιδιών. Οι διασώστες κατάφεραν να διασώσουν 36 μετανάστες, μεταξύ των οποίων και ένα μικρό κορίτσι, το οποίο μεταφέρθηκε στην Αθήνα με αεροπλάνο τύπου C-130. Άλλοι έξι νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Σάμου. Τραγική φιγούρα η σορός μιας γυναίκας που κρατούσε στην αγκαλιά το μωρό της την ώρα του ναυαγίου. Το σκάφος βρίσκεται στο λιμάνι Μαλαγαρίου της Σάμου, ενώ και συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και των αγνοουμένων επιβατών.

Από νωρίς το πρωί, μεγάλη επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη  προκειμένου να κρατηθεί στην επιφάνεια και να ρυμουλκηθεί στη στεριά, το γιοτ που μετέφερε άγνωστο αριθμό μεταναστών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι μετανάστες εγκλωβισμένοι εντός του σκάφους, κάτι που θα φανεί μόλις το σκάφος ρυμουλκηθεί.

samossigkrousi

Στην περιοχή έσπευσαν άμεσα δυο πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, το κρουαζιερόπλοιο "ΑΔΑΜΟΡΑ", σκάφος της Frontex -το πλήρωμα του οποίου ειδοποίησε για το συμβάν γύρω στις 04:00 το πρωί- τρία αλιευτικά σκάφη, ενώ επιχειρούν ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα και ένα σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες ήταν ένα σύγχρονο γιοτ με 4 κυβερνήτες, ενώ ακολουθούσε και ένα μικρό κότερο. Στο Λιμεναρχείο της Σάμου, έχουν μεταφερθεί 36 μετανάστες που περισυνέληγαν σώοι. Δύο γυναίκες ανασύρθηκαν νεκρές.

Ο δήμαρχος της Σάμου, μιλώντας σε Μέσα Ενημέρωσης εξέφρασε φόβους για δεκάδες  εγκλωβισμένους στο αμπάρι τους σκάφους. Υπολογίζεται σύμφωνα με τις αναφορές των μεταναστών ότι στα 2 σκάφη επέβαιναν περίπου 65 άτομα. Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή είναι καλές.

ΣΥΡΙΖΑ: Το Αιγαίο έγινε πλωτό νεκροταφείο - ΔΗΜΑΡ: Νέα τραγωδία

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το σημερινό ναυάγιο προστίθεται στη «μακάβρια λίστα των “μεμονωμένων περιστατικών” που έχουν μετατρέψει το Αιγαίο σε πλωτό νεκροταφείο και την Ευρώπη σε φονικό φρούριο». Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η περίφραξη των συνόρων κοστίζει ζωές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Και μαζί κοστίζει εξωφρενικά ποσά, που θα μπορούσαν να έχουν διατεθεί για την υποδοχή των προσφύγων».

Για νέα τραγωδία, που υπογραμμίζει με τον πιο δραματικό τρόπο το έλλειμμα μεταναστευτικής πολιτικής το οποίο χαρακτηρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνει λόγο στη δική της ανακοίνωση η Δημοκρατική Αριστερά και καταλήγει: «Οι μετανάστες δεν είναι εγκληματίες, είναι τα θύματα διωγμών και πολέμων που αναζητούν ένα ανθρώπινο αύριο».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.