ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα το βράδυ ζωντανά και από το matrix24.gr

Δοκιμασία και στοίχημα το ντιμπέιτ για Τσίπρα

Έφτασε η ώρα για το καθοριστικής σημασίας ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν, με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα.

Του Γιώργου Μελιγγώνη 

Η εμφάνιση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδας, αναμένεται να επενεργήσει όχι μόνο στα ποσοστά της Ευρωπαϊκής Αριστεράς  στις Ευρωεκλογές, αλλά ταυτόχρονα στην εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, αλλά και στο ηγετικό προφίλ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πρόκειται για μία... πολύγλωσση τηλεμαχία, καθώς η μετάδοση θα γίνει σε 23 γλώσσες, θα συντονίσει μία Ιταλίδα δημοσιογράφος, ενώ δύο εκ των υποψηφίων προέδρων της Κομισιόν θα μιλήσουν τις μητρικές τους γλώσσες: Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε τα ελληνικά και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τα γαλλικά. Τα αγγλικά θα χρησιμοποιήσουν ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, Μάρτιν Σουλτς, η υποψήφια των Πρασίνων Σκα Κέλερ και ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων, Γκι Φέρχοφσταντ.

Θέματα «αγκάθια»

Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει να αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις στο ντιμπέιτ, ενώ με την απόδοσή του θα πρέπει να απαντήσει αποτελεσματικά στις κατηγορίες που δέχθηκε ότι «φοβήθηκε» το ντιμπέιτ του Μάαστριχτ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, βρίσκεται στις Βρυξέλλες σε μία συγκυρία που αρκετοί Ευρωπαίοι παράγοντες δεν έχουν κρύψει την ενόχλησή τους για το ταξίδι του στη Ρωσία, ενώ επί τάπητος στην τηλεμαχία θα τεθούν ζητήματα στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκ διαμέτρου διαφορετική θέση από όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη. Είναι σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στις Βρυξέλλες έχοντας ως κύρια πλατφόρμα του την αντίθεσή του στην πολιτική λιτότητας, ωστόσο θα κληθεί, κατά πάσα πιθανότητα, να πάρει θέση και σε άλλα ακανθώδη θέματα: το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, τα ευρωομόλογα, την πορεία και την κατεύθυνση ενοποίησης της Ευρώπης, τον ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου κ.α.

Διαδικαστικά

Όπως προαναφέρθηκε, το ντιμπέιτ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διοργανώνει η EBU και θα μεταδοθεί στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδας. Θα διαρκέσει 1,5 ώρα, ενώ οι υποψήφιοι θα έχουν ως χρονικό όριο τα δύο λεπτά για την αρχική τους τοποθέτηση και το ένα λεπτό για να απαντήσουν στις ερωτήσεις που θα τούς τεθούν. Η τηλεμαχία θα χωριστεί σε τρεις ενότητες: μία για την οικονομική κρίση, μία για την Ευρώπη και μία ακόμη με διάφορα θέματα που άπτονται της πολιτικής, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Η τηλεμαχία θα γίνει στην αίθουσα της ολομέλειας στο ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ενώπιον κοινού 300 ή και 500 πολιτών.

Θα συντονίσει η Ιταλίδα δημοσιογράφος Μόνικα Ματζόνι παρουσιάστρια και διευθύντρια του ιταλικού δημόσιου σταθμού RAI News24.

Η συζήτηση θα χωριστεί σε τρία μέρη με διαφορετική θεματολογία το καθένα. Κάθε υποψήφιος θα έχει στη διάθεσή του λίγα λεπτά προκειμένου να παρουσιάσει την υποψηφιότητά του και μόλις 1 λεπτό για να απαντήσει στις ερωτήσεις που θα ακολουθήσουν ή να σχολιάσει τις απαντήσεις των αντιπάλων του. Η κύρια γλώσσα των συμμετεχόντων θα είναι τα αγγλικά, αλλά θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στις 23 επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Οι πολίτες από όλη τη Ευρώπη θα μπορούν να σχολιάζουν τη συζήτηση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τον κωδικό #tellEUROPE.

Η συζήτηση, συμπαραγωγής Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Eurovision, διάρκειας 90’, θα προσφερθεί στους τηλεοπτικούς σταθμούς όλων των χωρών της ΕΕ.

Η μετάδοση θα αρχίσει στις 22:00. Θα είναι διαθέσιμη και μέσω διαδικτύου από την ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων www.hellenicparliament.gr.

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.