ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από το +3,5% στο …-1,99%

Η απόλυτη ψυχρολουσία στο Χρηματιστήριο

Οι επενδυτές φαίνεται πως περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών προκειμένου να καθορίσουν την στρατηγική τους.

Την απόλυτη ψυχρολουσία επεφύλαξε η χθεσινή συνεδρίαση για τους επενδυτές. Αν και αρχικά η Σοφοκλέους ξεκίνησε δυναμικά, αντιδρώντας στο ουδέτερο αποτέλεσμα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, καταγράφοντας άλμα +3,5% εν συνεχεία οι πωλητές σταδιακά κυριάρχησαν οδηγώντας τελικά τον Γενικό Δείκτη σε νέες μεγάλες απώλειες της τάξης του 1,99%. Οι επενδυτές φαίνεται πως περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών προκειμένου να καθορίσουν την μεσοπρόθεσμη στάση τους και έως τότε δεν επιθυμούν να βρίσκονται με σημαντικές θέσεις.

Έτσι σε σχέση με τα υψηλά του περασμένου Μαρτίου, όταν ο Γενικός Δείκτης είχε βρεθεί στις 1.365 μονάδες, οι απώλειες της αγοράς ανέρχονται στο 22%, ποσοστό εξαιρετικά υψηλό. Από τις αρχές του έτους η χρηματιστηριακή αγορά όχι μόνο έχει χάσει τα σημαντικά κέρδη που αποκόμιζε αλλά καταγράφει μεγάλες απώλειες της τάξης του 8,3%, και ο Γενικός Δείκτης διολισθαίνει επικίνδυνα προς το επίπεδο των 1.000 μονάδων.

Η χθεσινή συνεδρίαση εξελίχθηκε σε κρύο ντους για τους επενδυτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά η μετοχή της ΔΕΗ αναρριχήθηκε μέχρι τα 10,21 ευρώ (+7,36%), του ΟΤΕ στα 10,28 ευρώ (+4,9%), της Alpha Bank στα 0,6430 ευρώ (+4,05%) και της Πειραιώς στα 1,53 ευρώ (+5,52%). Το κλείσιμο της αγοράς βρήκε τις μετοχές στην ακριβώς αντίθετη θέση: η ΔΕΗ έκλεισε με πτώση 1,16%, ΟΤΕ με -1,02%, η Alpha Bank με -2,91% ενώ κατά 4,14% υποχώρησε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η νευρικότητα και οι διακυμάνσεις θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας αλλά δεν αποκλείουν μια ανοδική αντίδραση δεδομένης της κατακόρυφης πτώσης που έχει πραγματοποιηθεί. Το κρίσιμο για την αγορά θα είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και το αν αυτά θα επιβεβαιώσουν την κυβερνητική συνοχή ή θα εγείρουν ερωτηματικά αναφορικά με την επιβίωση της κυβέρνησης.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.