ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η ελευθερία της σκέψης και έκφρασης…

Οι σωτήρες του Έθνους κατακλύζουν τις τηλεοπτικές αίθουσες και φωνασκούν. Οι λέξεις τους απείθαρχες διασταυρώνονται ασύμβατα και δημιουργούν μάλλον σύγχυση παρά ενημέρωση. Ο αείμνηστος Κωστής Παπαγιώργης (Τα γελαστά ζώα, Καστανιώτη, 2014) τονίζει χαρακτηριστικά: «Η φωνασκία διατηρεί κάποιες μακρινές συγγένειες με την απειλή».

Ναι, απειλή!

Οι πολίτες περιμένουν να πληροφορηθούν για ό, τι πρόκειται να ακολουθήσει τη σημερινή μαυρίλα. Η διάχυτη όμως ανευθυνότητα για το τι και πώς το εκπέμπουν τρομάζει και η αβεβαιότητα βρίσκει μόνιμη κατοικία στους ανήμπορους να αντιδράσουν πολίτες. Το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων είναι η απόδειξη.

Με θυμωμένους πολίτες το εκλογικό αποτέλεσμα θα εκφράζει θυμωμένη επιλογή. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί αυτό που εκφράζει η φράση: δεν μας παρατάτε, κάντε ό, τι θέλετε...

Κάποιοι αποφάσισαν να μας σώσουν! Αφού το αποφάσισαν πρέπει να μάθουν να συνομιλούν με τους άλλους. Και συνομιλία προϋποθέτει ότι ακούνε, αντικρούουν τις απόψεις με επιχειρήματα και απευθύνονται στους συνομιλητές τους κοιτάζοντάς τους στα μάτια.

Και τούτο γιατί η ματιά είναι βαθύτερη από το λόγο. Αντιγράφοντας πάλι τον Κωστή Παπαγιώργη: « Η γλώσσα εκφράζει, αλλά η ματιά υπογράφει» !
Κοιτάζοντας κάποιον διαβάζεις την ψυχή του πάνω στο πρόσωπό του.

Η αγωνία μας έγκειται, εκτός των άλλων, στο να μάθουμε που πάμε, πώς πάμε και τι μπορούμε να ελπίζουμε…

Ο κάθε σωτήρας είναι προγραμματισμένος στις γενικότητες που εγκρίνονται από τους επικοινωνιολόγους του κόμματός του και δεν έχει την ευρύτητα και την ελευθερία να εμπλακεί στο γενικότερο προβληματισμό. Η πολιτική μας κουλτούρα δεν δικαιολογεί τη διαφορετική άποψη κάποιου εκπροσώπου ενός κόμματος από τη διακηρυγμένη κομματική θέση και στην πρώτη διαφοροποίηση εγείρεται θέμα που κυριαρχεί στα ΜΜΕ και αποπροσανατολίζει από το βασικό πρόβλημα της χώρας.

Αλήθεια, δεν θα ήταν ωφέλιμο για το μέλλον αυτής της χώρας να ανθήσει ένα Forum πολιτικού προβληματισμού χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες;
Σε μια περίοδο μετάβασης η χώρα πρέπει να γίνει ένα εργαστήριο ιδεών, ώστε να ξεπεράσει τις παλιές αγκυλώσεις και να καταστεί ικανή να κάνει τις επιλογές που θα την καταστήσουν ικανή να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας οργανωμένης κοινωνίας.
Τι περιμένουμε από τους πολιτικούς μας;

Σ’ ένα κόσμο που ανασυντάσσεται οι πολιτικοί μας πρέπει να αντιληφθούν ότι πρέπει να ανακτήσουν την προσωπική τους ελευθερία, να εγκύψουν στη μελέτη των προβλημάτων και την ιστορία και χωρίς δογματικές αγκυλώσεις να αναλύουν και να αναπροσαρμόζουν τις θέσεις τους.
Τα προβλήματα είναι πολυπαραμετρικά και οι παράμετροι που τα επηρεάζουν αλλάζουν συνεχώς. Το γεγονός αυτό σημαίνει αλλαγή της προσέγγισής τους.
Η εμμονή στις ίδιες θέσεις δεν συνάδει με την κατανόηση των μεταβολών γιατί αυτό σημαίνει απαντήσεις σε διαφορετικό κάθε φορά πρόβλημα.
Η σοβαρότητα της κατάστασης της χώρας απαιτεί κριτική σκέψη χωρίς δογματισμούς…

O Καθηγητής Χρήστος Β. Μασσαλάς-π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
E-mail: [email protected]

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.