ΚΟΣΜΟΣ

Με Αναστασιάδη και Έρογλου

Οι επίσημες συναντήσεις του Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο

Με την επίσημη υποδοχή του στο Προεδρικό Μέγαρο και την κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη άρχισε τις επίσημες επαφές του ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες ιστορική επίσκεψη στην Κύπρο.

Η επίσημη τελετή υποδοχής έγινε λίγο μετά το μεσημέρι, με καθυστέρηση 20 λεπτών, λόγω παράτασης της συνάντησης του Τζο Μπάιντεν με τους θρησκευτικούς ηγέτες. Άγημα της φιλαρμονικής της Αστυνομίας και του στρατού απέδωσε τιμές και έγινε ανάκρουση του εθνικού ύμνου των δύο χωρών. Στη συνέχεια, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρχιεπισκόπου Μακαρίου, που βρίσκεται στο προαύλιο του Προεδρικού.

Μετά την καθιερωμένη φωτογραφία στην είσοδο του Προεδρικού, οι κύριοι Αναστασιάδης και Μπάιντεν είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση διάρκειας περίπου 15 λεπτών και στη συνέχεια ηγήθηκαν συνομιλιών των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Στο επίκεντρο των συνομιλιών ήταν ζητήματα ενέργειας και οικονομίας, το Κυπριακό, διμερή και περιφερειακά ζητήματα, με έμφαση στην κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Στις συνομιλίες, από πλευράς Λευκωσίας μετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομικών και Ενέργειας, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο πρεσβευτής της Κύπρου στην Ουάσιγκτον.

Από αμερικάνικης πλευράς μετείχαν ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία, Τζον Κένιγκ, ο σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφαλείας του αντιπροέδρου Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν και ο βοηθός του, ο βοηθός υφυπουργός για θέματα Ενέργειας, αξιωματούχος από το γραφείο του Προέδρου Ομπάμα και αξιωματούχος από το State Department.

Μετά τις συνομιλίες, ο κ. Μπάιντεν υπέγραψε το βιβλίο των επισκεπτών και ακολούθησε επίσημο γεύμα, στο οποίο παρακάθονται επίσης ο αρχιεπίσκοπος, οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας και της Βουλής, ο γενικός εισαγγελέας και οι αρχηγοί των κομμάτων. Στο τέλος του γεύματος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προσφωνήσει τον κ. Μπάιντεν και θα υπάρξει αντιφώνηση από πλευράς του Αμερικανού αξιωματούχου.

Αργότερα το απόγευμα, ο κ. Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.