ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγαλομέτοχος η Πειραιώς

Η επόμενη μέρα της συμφωνίας Πειραιώς - MIG

Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι η συμφωνία των ομίλων Πειραιώς – MIG είναι πιθανό να αποτελεί το πρώτο βήμα για ευρύτερες συνεργασίες στην κατεύθυνση της συνένωσης επιχειρήσεων.

Μεγαλομέτοχος του ομίλου MIG, με ποσοστό τουλάχιστον 17,7%, θα γίνει η Τράπεζα Πειραιώς μετά τη συμφωνία των δυο πλευρών. Η Τράπεζα Πειραιώς θα αποκτήσει μέρος του ομολογιακού δανείου της MIG ύψους 250 εκατ. ευρώ ενώ έχει δεσμευτεί ποσό τουλάχιστον 90 εκατ. ευρώ θα μετατραπεί σε μετοχές. Όπως σημειώνουν πηγές της τράπεζας με την συμφωνία θα μειωθεί σημαντικά το χρηματοοικονομικό βάρος της MIG.

Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι η στρατηγική συμφωνία των ομίλων Τράπεζας Πειραιώς – MIG είναι πιθανό να αποτελεί το πρώτο βήμα για ευρύτερες συνεργασίες στην κατεύθυνση της συνένωσης επιχειρήσεων με στόχο την δημιουργία μεγαλύτερων, ισχυρότερων και ανταγωνιστικότερων σχημάτων.

Αν και από την πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει καμία σχετική απόφαση ή σχεδιασμός αναλυτές υπογραμμίζουν ότι και οι δυο όμιλοι ελέγχουν σειρά επιχειρήσεων σε κλάδους όπως ακτοπλοΐα, υγεία, τρόφιμα, πληροφορική κ.α. Η Τράπεζα Πειραιώς έχοντας απορροφήσει 6 τράπεζες έχει βρεθεί είτε ως μέτοχος είτε ως βασικός πιστωτής με δεκάδες επιχειρήσεις από πολλούς κλάδους οι οποίες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα αποτέλεσμα της κρίσης. Για παράδειγμα στην ακτοπλοΐα η Τράπεζα Πειραιώς είναι ο μεγαλύτερος πιστωτικής στην ΑΝΕΚ οι τραπεζικές υποχρεώσεις της οποίας ανέρχονται στα 400 εκατ. ευρώ. Στον τομέα της υγείας είναι βασικός πιστωτής στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν ενώ -μέσω της Αγροτική Τράπεζας - βρέθηκε να έχει συμφέροντα σε πολλές γαλακτοβιομηχανίες και συνεταιρισμούς. Επίσης η τράπεζα είναι μεταξύ των βασικών πιστωτών εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών, της πληροφορικής και του τουρισμού.

Από την πλευρά της η MIG ελέγχει το 92% της Vivartia (τρόφιμα και γαλακτοκομικά), το 89% της Attica (επιβατηγός ναυτιλία), το 70% του Υγεία (υπηρεσίες υγείας), το 86% της Singular - Logic (πληροφορική) κ.α. Σύμφωνα με αναλυτές τόσο η ΑΝΕΚ όσο το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν αλλά και άλλες εταιρίες θα μπορούσαν να «κουμπώσουν» με τις αντίστοιχες εταιρίες της MIG δημιουργώντας ισχυρότερα και ανταγωνιστικότερα σχήματα. Έτσι ο όμιλος Πειραιώς αφενός θα αντιμετώπιζε χρόνιες προβληματικές καταστάσεις στον ισολογισμό του και θα αποκόμιζε υπεραξίες ως βασικός μέτοχος της MIG. Ωστόσο πηγές της Τράπεζας Πειραιώς υπογραμμίζουν ότι αν και ο όμιλος θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην αναδιάρθρωση κλάδων και επιχειρήσεων -μάλιστα έχει συσταθεί σχετική ειδική μονάδα της τράπεζας- δεν πρέπει η παρούσα συμφωνία με την MIG να συνδέεται με το κρίσιμο αυτό θέμα.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζας της Ελλάδος έχει κατ’ επανάληψη καλέσει τις εμπορικές τράπεζες να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αναδιάταξη των επιχειρηματικών δυνάμεων. Όπως έχει σημειώσει ο διοικητής κ. Γ. Προβόπουλος με πρότυπο την επιτυχή αναδιάρθρωση που πραγματοποιήθηκε στον τραπεζικό κλάδο, οι τράπεζες πρέπει να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην αναδιάρθρωση και των υπόλοιπων κλάδων της οικονομίας. Θα πρέπει να ενθαρρύνουν επιχειρηματικές συνεργασίες που θα οδηγήσουν σε πιο ισχυρές και ανταγωνιστικές μονάδες.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.