ΚΟΣΜΟΣ

Για το αέριο

Η Ρωσία προσφέρει έκπτωση στην Ουκρανία, μόνο αν πληρώσει

Η Μόσχα φέρεται έτοιμη να συζητήσει το ενδεχόμενο έκπτωσης στην τιμή του φυσικού αερίου για την Ουκρανία, εφόσον το Κίεβο αποπληρώσει τις οφειλές ύψους άνω των 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εκκρεμούν από την 1η Απριλίου, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ ενώ διαφαίνεται ότι οι δύο πλευρές προχωρούν προς έναν πιθανό συμβιβασμό.

Ο υφυπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Ίχορ Ντινένκο υποστήριξε χθες ότι η τιμή της Γκάζπρομ – 485 δολάρια ανά 1000 κυβικά μέτρα – είναι μονοπωλιακή και άδικη και ότι το Κίεβο εξετάζει τις προτάσεις προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο να κλείσουν οι κάνουλες.

Τόνισε ότι εάν η τιμή οριστεί στα 268,5 δολάρια ανά 100 κυβικά μέτρα το Κίεβο θα προγραμματίσει να πληρώσει περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από το τέλος Μαΐου.
Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα προμηθεύσει με φυσικό αέριο την Ουκρανία τον Ιούνιο εκτός αν το Κίεβο το προπληρώσει έως την 2α Ιουνίου, εγείροντας φόβους ότι θα υπάρξουν προβλήματα στις παραδόσεις στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προέτρεψε τους Ευρωπαίους ηγέτες να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν την Ουκρανία να διευθετήσει την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει και να επιλύσουν τη διαμάχη για το φυσικό αέριο.
Η Γκάζπρομ ζητεί από το Κίεβο προπληρωμή ύψους 1,66 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παράδοση φυσικού αερίου για το μήνα Ιούνιο, ενώ υποστήριξε ότι η Ουκρανία έχει αποθηκεύσει μόλις το μισό των απαιτούμενων ποσοτήτων προκειμένου να διασφαλίσει έναν χειμώνα χωρίς προβλήματα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.