ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζητά νίκη με μεγάλη διαφορά

«Ιστορικό καλοκαίρι» προβλέπει ο Τσίπρας

Άμεσες πολιτικές εξελίξεις θα προκαλέσει μια σημαντική διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, καθώς η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να κρατηθεί, εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1», ενώ για τις εθνικές εκλογές υποστήριξε πως όποτε και αν γίνουν, το κόμμα του θα είναι αυτοδύναμο.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Τσίπρας προέβλεψε ότι αυτό το καλοκαίρι μπορεί να είναι ιστορικό και ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα διαψεύσει πολλούς και θα επιβεβαιώσει ότι υπάρχει μεγάλη δυσαρμονία μεταξύ λαϊκής βούλησης και επιλογών της κυβέρνησης.

Αν είναι μεγάλο το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα το αποτέλεσμα καταδικάζει τα κόμματα της κυβέρνησης θα σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα καταδίκης αυτής της πολιτικής, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι είναι διαφορετικό «να ζητάμε εκλογές με μία ψήφο διαφορά και διαφορετικά θα μπορέσουμε να προκαλέσουμε εξελίξεις με μεγάλη διαφορά». Αν το αποτέλεσμα είναι μια συντριπτική ήττα για την κυβέρνηση, τότε αυτή δεν θα κρατηθεί ούτε μία μέρα, είπε χαρακτηριστικά.

Για τη στάση του κ. Βενιζέλου, εκτίμησε ότι όποιο αποτέλεσμα και αν έχει η Ελιά ο κ. Βενιζέλος δεν θα φύγει από την καρέκλα του. Το μόνο που τον ενδιαφέρει, πρόσθεσε, είναι η δική του καριέρα και όχι το κόμμα του, που το έχει κάνει, όπως σημείωσε, «συνιστώσα της ΝΔ, του Σαμαρά, που συναγελάζεται με τους ακροδεξιούς και τους Μπαλτάκους».

Προσωπική άποψη του Μανώλη Γλέζου, που με κάθε σεβασμό αντιμετωπίζουν όλοι, ήταν οι δηλώσεις για τον «εσωτερικό δανεισμό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ κατηγόρησε το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης ότι «έχει ξεπεράσει τα όρια».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση και το επικοινωνιακό της επιτελείο για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την κρίση στη χώρα. Η κυβέρνηση, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι αυτή που μείωσε τα εισοδήματα, οδήγησε σε φυγή των καταθέσεων από τις τράπεζες, προκάλεσε ανθρωπιστική κρίση, αλλά τώρα, πρόσθεσε, ο λαός τους έχει καταλάβει γιατί τα ίδια έκαναν και στις εκλογές του 2012.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας και να πάμε σε συνολική διαπραγμάτευση για το χρέος, και τότε, εξέφρασε την άποψη, «θα μπορέσουμε, με ανάπτυξη, να πληρώσουμε το χρέος, όπως έγινε με τη Γερμανία το 1953».

Στην ερώτηση ποια θα είναι αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση απόρριψης της πρότασης για «κούρεμα» του χρέους, τόνισε ότι το πρόβλημα θα είναι και για την ίδια την Ευρώπη. Όμως ο μόνος τρόπος είναι να διαπραγματευθούμε, επισήμανε ο κ. Τσίπρας και υπενθύμισε την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα είναι έξω από τους θεσμούς και τους κανόνες της ΕΕ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι το κόμμα του ουδέποτε είπε ότι έχει μαγικό ραβδί. Τέσσερα χρόνια καταστροφής είναι πολλά για να αλλάξουν όλα σε λίγο καιρό, ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι πρώτος στόχος είναι «να σταματήσουμε αυτή την κατάσταση και να επαναφέρουμε την αξιοπρέπεια του λαού».

Σε ερωτήσεις σχετικά με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρώ, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι τη συζήτηση για το νόμισμα την ξεκίνησε η Μέρκελ και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, και υπενθύμισε τις συζητήσεις και το παρασκήνιο των Καννών το 2011 και τη συζήτηση γύρω από τη θέση του Γ. Παπανδρέου για το δημοψήφισμα.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το κόμμα του ήταν υπέρ του δημοψηφίσματος για τη δανεική σύμβαση από νωρίς, από το 2010, ενώ χαρακτήρισε ως «Ευρωπαλάτι» και έκανε λόγο για εικόνα του ελληνικού παλατιού της δεκαετίας του ’60, τα δημοσιεύματα για το παρασκήνιο εκείνης της περιόδου. Επίσης, κάλεσε τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί στα δημοσιεύματα αυτά.

Η κ. Μέρκελ θα έφευγε με ελικόπτερο, αν επέβαλε στη Γερμανία την πολιτική που επέβαλε στην Ελλάδα, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι η χώρα μας τύποις είναι μέλος της Ευρωζώνης τα τέσσερα τελευταία χρόνια γιατί έχει ξεφύγει από το πλαίσιο που επιβάλλει η συμμετοχή μιας χώρας στην ευρωζώνη.

Σε ερώτηση για τη χρήση της «Νέας Ελλάδας» από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι η «Νέα Ελλάδα» ήταν σύνθημα της Αριστεράς που έκλεψε η ΝΔ. Επίσης, πρόσθεσε, το θέμα δεν είναι αυτό, αλλά ποιο είναι το νέο και ποιο το παλιό και ποιοι μπορούν να δημιουργήσουν τη Νέα Ελλάδα, και αυτοί που μπορούν, συμπλήρωσε, είναι οι δυνάμεις που συγκροτούν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σχόλιο Κεδίκογλου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον «ΑΝΤ1», δήλωσε ότι ο κ. Τσίπρας έδειξε πού ακριβώς στοχεύει.

Είπε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές όχι για ευρωβουλευτές αλλά για να ρίξουν την κυβέρνηση και να προκληθούν εκλογές.

«Αποκάλυψε ξεκάθαρα ότι ο ίδιος είναι μοχλός πολιτικής ανωμαλίας και αποσταθεροποίησης της χώρας. Ο λαός θα τον κρίνει», τόνισε ο κ. Κεδίκογλου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.