ΚΟΣΜΟΣ

Διότι εγκατέλειψαν τους επιβάτες

Κατηγορίες για ανθρωποκτονία σε μέλη του πληρώματος του Sewol

Η εισαγγελία της Νότιας Κορέας απήγγειλε κατηγορίες για ανθρωποκτονία κατά τεσσάρων μελών του πληρώματος του μοιραίου πλοίου το οποίο βυθίστηκε τον προηγούμενο μήνα παρασύροντας στο βυθό τουλάχιστον 280 επιβάτες, στην πλειονότητά τους μαθητές λυκείου.

Κατηγορίες για ανθρωποκτονία απαγγέλθηκαν σήμερα σε βάρος του πλοιάρχου και τριών μελών του πληρώματος του νοτιοκορεατικού πλοίου που ναυάγησε τον Απρίλιο με αποτέλεσμα το θάνατο περισσοτέρων από 280 επιβατών, πολλοί από τους οποίους ήταν μαθητές, δήλωσε σήμερα εισαγγελέας.

Οι εισαγγελείς απήγγειλαν επίσης κατηγορίες για αμέλεια σε βάρος των άλλων 11 μελών του πληρώματος του οχηματαγωγού πορθμείου Sewol που επέζησαν. Έρευνα διεξάγεται σε βάρος του πληρώματος επειδή πιστεύεται πως τα μέλη του διέφυγαν από το βυθιζόμενο σκάφος πριν από τους επιβάτες.

«Ο καπετάνιος, ο πρώτος αξιωματικός και ο δεύτερος αξιωματικός και ο πρώτος μηχανικός διέφυγαν πριν από τους επιβάτες, με αποτέλεσμα σοβαρές απώλειες», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εισαγγελέας Αν Σανγκ-ντον, ο οποίος ηγείται της έρευνας. Ο Αν δήλωσε πως η ευστάθεια του Sewol είχε επιβαρυνθεί σοβαρά επειδή το πλοίο είχε υποβληθεί σε αλλαγές για να αυξηθεί η χωρητικότητά του και στις 16 Απριλίου είχε αποπλεύσει υπερφορτωμένο και χωρίς αρκετό νερό στις δεξαμενές έρματος που χρησιμεύουν για να παραμένει σταθερό.

Ισχυρά ρεύματα στην περιοχή της καταστροφής έκαναν το σκάφος να μην υπακούει στους χειρισμούς με αποτέλεσμα το πλήρωμα να προσπαθήσει να κάνει μια στροφή 15 μοιρών, πιο κλειστή απ' ό,τι προβλέπεται, η οποία έκανε το πλοίο να μπατάρει και στη συνέχεια να βυθισθεί, δήλωσε ο εισαγγελέας.

«Ο πλοίαρχος θα έπρεπε να ελέγχει τον πλου, όμως άφησε τον έλεγχο σ' ένα τρίτο αξιωματικό και αυτό συνιστά χονδροειδή αμέλεια», δήλωσε ο Αν προσθέτοντας ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να στηριχθεί κατηγορία για εσκεμμένη αμέλεια εκ μέρους του πλοιάρχου και τριών άλλων αξιωματικών. «Η κατηγορία της ανθρωποκτονίας απαγγέλθηκε επειδή δεν άσκησαν το καθήκον τους να βοηθήσουν και να ανακουφίσουν, με αποτέλεσμα το θάνατο επιβατών», δήλωσε προσθέτοντας πως μερικά μέλη του πληρώματος ομολόγησαν πως «σκέπτονταν τη δική τους ζωή».

Το Sewol εκτελούσε δρομολόγιο ρουτίνας από το λιμάνι Ίντσεον προς το νότιο νησί Ζεζού.

Από τους 476 επιβάτες και μέλη του πληρώματος που βρίσκονταν στο πλοίο, 339 ήταν παιδιά και οι δάσκαλοί τους σε σχολική εκδρομή. Μόνο 172 άνθρωποι διασώθηκαν και οι υπόλοιποι πιστεύεται πως έχουν πνιγεί. Ένα μήνα μετά την καταστροφή, έχουν περισυλλεγεί 281 πτώματα, αλλά 23 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, παρόλο που δύτες εξακολουθούν να ερευνούν το ναυάγιο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.