ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι εκτιμά για ανάπτυξη - χρέος

«Μαύρο σενάριο» από την Fitch – Αποσταθεροποίηση και πρόωρες εκλογές

Κίνδυνο πρόωρων εκλογών που συνεπάγεται πιθανή υποβάθμιση της χώρας «βλέπει» η Fitch: Σε μια περίοδο που η Αθήνα επιχειρεί να φιλοτεχνήσει ένα διαφορετικό «προφίλ» στις αγορές αναδεικνύοντας την πεποίθηση πως «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα», ο διεθνής Οίκος αξιολόγησης «βάζει φωτιές» βάζοντας στο τραπέζι ακόμη και σενάριο για αποτυχία της προσπάθειας ανάκαμψης.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ουσιαστικά ο Οίκος Fitch σε έκθεσή του ενόψει και της εκλογικής μάχης αναλύει δύο διαφορετικά σενάρια το «καλό» και το «κακό» για την ελληνική αξιολόγηση.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που τονίζει ο διεθνής Οίκος είναι η αναβίωση του πολιτικού κινδύνου στην Ελλάδα, κίνδυνος ο οποίος καθιστά πιθανό ακόμη και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με έκθεση της Fitch υπό τον τίτλο «Eurozone Sovereign Snapshot – Outlook», η τρέχουσα αξιολόγηση της Ελλάδας (Β- με σταθερές προοπτικές) απειλείται από δύο παράγοντες:

- Την αποτυχία της οικονομίας στην προσπάθεια ανάκαμψης

- Την πολιτική αποσταθεροποίηση

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας ενδέχεται να μην τελεσφορήσει, γεγονός που θα αναζωπυρώσει τον κίνδυνο νέων χρηματοδοτικών κενών.

Παράλληλα, η πολιτική αποσταθεροποίηση και η κήρυξη πρόωρων εκλογών συνιστά ένα αρκετά πιθανό ενδεχόμενο, καθώς η Fitch προειδοποιεί πως οι ευρωεκλογές ενδέχεται να προκαλέσουν πολιτικές και κοινωνικές αναταράξεις. Μάλιστα, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας τίθεται υπό πλήρη κίνδυνο, καθώς η εφαρμογή του θα ανασταλεί.

Φυσικά, ο οίκος Fitch «βλέπει» και αρκετά θετικά στοιχεία, τα οποία ενδέχεται να οδηγήσουν σε αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης.

- Η οικονομική ανάπτυξη δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μία βιώσιμη αύξηση του ΑΕΠ, γεγονός που θα εξασφαλίσει και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

- Η περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή θα συνοδευτεί από επιπλέον διαρθρωτικά μέτρα

- Το χρέος θα καταστεί βιώσιμο και η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές θα αποκατασταθεί πλήρως.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch εκτιμά πως η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 0,5% για το 2014 και 2% για το 2015.

Παράλληλα, εκτιμά πως το ελληνικό χρέος από το 175,1% το 2013 θα αυξηθεί στο 177,5% το 2014. Βέβαια, από το 2015 και έκτοτε, αναμένει μία αποκλιμάκωση, καθώς «βλέπει» μείωση στο 172,5%

Σε επίπεδο δημοσιονομικού ελλείμματος, εκτιμά πως από το -12,7 το 2013, θα περιοριστεί στο -2,2% το 2014 και στο -1,1% το 2015.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.