ΚΟΣΜΟΣ

Για 5ο μήνα σε κινητοποιήσεις οι μεταλλωρύχοι

Με απολύσεις προσπαθούν να σπάσουν την απεργία στη Ν.Αφρική

Σε απολύσεις 235 μεταλλωρύχων προχώρησε η μεταλλευτική εταιρεία Lonmin στη Νότια Αφρική.

Πρόκειται για εργαζόμενους που απέχουν από την εργασία τους από την έναρξη των απεργιακών κινητοποιήσεων την 23η Ιανουαρίου, βάσει μιας συμφωνίας που υπέγραψε με το συνδικάτο Amcu που διοργανώνει το κίνημα.

Η Lonmin προσπαθεί από την προηγούμενη εβδομάδα να τερματίσει το άνευ προηγουμένου απεργιακό κίνημα, το οποίο εισέρχεται την Πέμπτη στον πέμπτο του μήνα.

Η εταιρεία είχε απειλήσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση αν δεν λήξει η απεργία και επικοινώνησε με τους εργαζόμενούς της μέσω SMS. Η κίνηση αυτή εξόργισε το Amcu, το οποίο προσέφυγε στο εργατικό δικαστήριο. Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί αύριο Τρίτη.

Από την απεργία οι μεταλλευτικές εταιρείες Lonmin, Anglo American Platimun και Impala Platinum έχουν χάσει 18,6 δισεκατομμύρια ραντ (περίπου 1 δισ. ευρώ).
Το Amcu ζητεί να αυξηθεί ο βασικός μισθός στα 12.500 ραντ (860 ευρώ) μηνιαίως, χωρίς τα μπόνους, σε διάστημα τεσσάρων ετών. Οι εταιρείες έχουν αναθεωρήσει την πρότασή τους να φτάσουν στο ποσό αυτό ως το 2017, περιλαμβανομένων όμως των μπόνους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.