ΚΟΣΜΟΣ

Αποκαλύψεις (που όλοι ήξεραν) στην Ιταλία

Ο Μπερλουσκόνι στην παρέα της Κόζα Νόστρα από τα 70s

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας έβγαλε απόφαση που ουσιαστικά επιβεβαιώνει ένα πράγμα που (σχεδόν) ολόκληρη η Ιταλία γνώριζε για μια 20ετία, αλλά κανείς δεν μπορούσε (ή δεν τολμούσε) να αποδείξει: Ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συνεργαζόταν στενά με τη σικελική μαφία ήδη από το 1972.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ρώμης βγήκε για να επικυρώσει την ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε στον Μαρσέλο Ντελ Ούτρι, όμως αυτό που έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν ότι οι δικαστές αποδέχτηκαν την άποψη του εισαγγελέα Αουρέλιο Γκαλάσο, ότι επί 18 ολόκληρα χρόνια, από το 1974 μέχρι το 1992, ο Μαρσέλο Ντελ Ούτρι ήταν ο εγγυητής της συμφωνίας μεταξύ του Μπερλουσκόνι και της Κόζα Νόστρα. Όπως αποκαλύπτεται από τη σχετική απόφαση, ο Μπερλουσκόνι στους κύκλους της Κόζα Νόστρα έφερε το ψευδώνυμο «Teflon Don» (δηλαδή «Δον Ανθεκτικός») και συνεργαζόταν με τους μαφιόζους από την αρχή της επιχειρηματικής του καριέρας. Ο σύνδεσμός του με την Κόζα Νόστρα ήταν ο πρώην γερουσιαστής και επί πολλά χρόνια στενός του συνεργάτης και φίλος, Μαρσέλο Ντελ Ούτρι, ο οποίος και καταδικάστηκε τον περασμένο Μάρτιο σε επτά χρόνια φυλακή για συνεργασία με τη μαφία.

silvio2

Ο εισαγγελέα δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται για ένα διαρκές έγκλημα αυτή τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο... Η συμφωνία μεταξύ της σικελικής μαφίας και του Καβαλιέρε, την οποία επέβλεπε ο Ντελ Ούτρι, υλοποιήθηκε εθελοντικά και σε πλήρη γνώση».

Παρότι όμως το Ανώτατο Δικαστήριο αναγνωρίζει στην απόφασή του ότι ο Μπερλουσκόνι διατηρούσε συνεχή συνεργασία με τη μαφία και έφτιαξε τη μιντιακή αυτοκρατορία του με τα χρήματά της, δεν μπορούν να ασκήσουν οποιαδήποτε δίωξη εναντίον του, αφού τα εγκλήματα που σχετίζονται με μαφιόζικες δραστηριότητες παραγράφονται έπειτα από μια 20ετία από την τέλεσή τους.

Για τη σχέση Μπερλουσκόνι και Ντελ Ούτρι με τη μαφία έχουν καταθέσει στοιχεία περισσότεροι από 40 πληροφοριοδότες. Για παράδειγμα, στη σχετική του κατάθεση ο μαφιόζος Τζιοβάνι Μπρούσκα (γνωστός με το παρατσούκλι «Το γουρούνι») είχε αποκαλύψει το 2010 ότι ο Μπερλουσκόνι έδινε τον χρόνο στην Κόζα Νόστρα περίπου 600 εκατομμύρια λιρέτες και οι πληρωμές αυτές σχετίζονταν με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Καβαλιέρε στη Σικελία.

Οι δικαστικές αρχές της Ιταλίας ασχολούνται εδώ και αρκετά χρόνια με την υπόθεση Ντελ Ούτρι, όμως κατάφεραν να του ασκήσουν διώξεις λίγους μόλις μήνες πριν παραγραφούν τα αδικήματα για τα οποία κατηγορήθηκε. Με αυτή την απόφαση το μόνο που μένει είναι να ζητηθεί από τον Λίβανο η έκδοση του Ντελ Ούτρι, καθώς ο 72χρονος Ντελ Ούτρι συνελήφθη τον περασμένο μήνα στη Βηρυτό, όπου είχε διαφύγει εν αναμονή της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου εναντίον του. Ο Ντελ Ούτρι συνελήφθη από άνδρες της Ιντερπόλ σε 5άστερο ξενοδοχείο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, με περίπου 30.000 ευρώ πάνω του και με αποσκευές που ζύγιζαν 50 κιλά...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.