Neo

Ο Βαρουφάκης διαφωνεί με τον Τσίπρα

Το όνομα του Γιάννη Βαρουφάκη περιεγράφη σε δημοσίευμα των «Νέων» ως ένα από τα τέσσερα ονόματα των… «εκλεκτών» του Αλέξη Τσίπρα για τη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

Βεβαίως, το δημοσίευμα καταγγέλθηκε ως «προβοκάτσια» από τον διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Παππά, όμως και ο ίδιος ο Βαρουφάκης έδειξε πως… ακόμη κι αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ του ζητούσε να διαδεχθεί τον Γιώργο Προβόπουλο (σ.σ. βεβαίως, αυτό προϋποθέτει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ήταν πρωθυπουργός ως τις 20 Ιουνίου και μάλλον δεν προλαβαίνει για κάτι τέτοιο…), ο ίδιος θα αρνείτο.

Μάλιστα, σε άρθρο του στο protagon, όχι μόνο δηλώνει ότι δε θα αναλάμβανε την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά έχει και μία ιδέα σχετικά με το ποιος πρέπει να την αναλάβει: περιγράφει, λοιπόν, όχι ονομαστικά, έναν Άγγλο, τέως κεντρικό τραπεζίτη και οπωσδήποτε μονεταριστή, αναπτύσσοντας ένα πολύ συγκεκριμένο σκεπτικό.

Το σκεπτικό του –και το άρθρο του- έχει ως εξής:

«Άγγλος δεν είμαι. Μονεταριστής ούτε. Πανεπιστημιακός είμαι. Κεντρικός Τραπεζίτης δεν υπήρξα ποτέ. Άρα, αν ο Αλέξης Τσίπρας με πρότεινε για την θέση του Διοικητή της Τράπεζας, θα διαφωνούσα με την πρότασή του! Ευτυχώς ο κ. Τσίπρας ποτέ δεν σκέφτηκε να με προτείνει για αυτή την θέση. Το σχετικό «ρεπορτάζ» απλά αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα δημοσιογραφικής παρακμής εφημερίδας, που κάποτε, διάβαζα συστηματικά.

Δεν έχουν περάσει δύο εβδομάδες που σε άρθρο μου στο protagon επιχειρηματολογούσα ότι ο νέος Διοικητής πρέπει να μην είναι Έλλην, να μην κατάγεται από την λοιπή ευρωζώνη, να μην είναι πανεπιστημιακός, να έχει μακρά και επιτυχημένη εμπειρία ως κεντρικός τραπεζίτης και να ανήκει στη σχολή των μονεταριστών (με τους οποίους διαφωνώ πλήρως, εκτός από την θέση τους ότι σε περιόδους αποπληθωρισμού η Κεντρική Τράπεζα οφείλει να κάνει ό,τι πρέπει για να αυξήσει την ποσότητα του χρήματος).

Γιατί προτείνω ξένο, Άγγλο, μονεταριστή και τέως κεντρικό τραπεζίτη; Δεν έχουμε δικούς μας υποψήφιους που θα ήταν καλοί κεντρικοί τραπεζίτες; Πιστεύω ότι έχουμε. Όμως, μην ξεχνάτε ότι Κεντρική Τράπεζα δεν έχουμε! Παράρτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουμε. Συνεπώς, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, του προαναφερθέντος παραρτήματος, δεν είναι διοικητής κεντρικής τράπεζας αλλά ένα από τα 18 μέλη που στέλνουν τα κράτη της Ευρωζώνης να τα εκπροσωπήσουν στο Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Σε αυτό το πλαίσιο, και δεδομένης της ασφυκτικά περιοριστικής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, το ζητούμενο είναι να στείλουμε έναν άνθρωπο που να μπορέσει να επηρεάσει το Συμβούλιο αυτό προς την κατεύθυνση της αύξησης της ποσότητας του χρήματος και, συγκεκριμένα, της τραπεζικής πίστης προς τις μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις ολόκληρης της Ευρώπης – ιδίως της χειμαζόμενης περιφέρειας.

Πόσο μπορεί να επηρεάσει ο δικός μας εκπρόσωπος το Συμβούλιου της ΕΚΤ; Λίγο. Αν είναι Έλλην, καθόλου. Αν είναι Άγγλος, μονεταριστής, προερχόμενος από την Τράπεζα της Αγγλίας που χειρίστηκε την κρίση πολύ καλύτερα απ' ότι η ΕΚΤ (και τον οποίο ο κ. Ντράγκι σέβεται), τότε αρκετά περισσότερο.

Τέλος, όσον αφορά τον δεύτερο σημαντικό ρόλο του Διοικητή της ΤτΕ, εκείνον της εποπτείας του νοσηρού τραπεζικού μας συστήματος, προτιμώ χίλιες φορές έναν Άγγλο τέως Κεντρικό Τραπεζίτη ως το άτομο με τις λιγότερες δεσμεύσεις από την εγχώρια Πτωχοτραπεζοκρατία».

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.