ΚΟΣΜΟΣ

Παράταση στη στρατιωτική παρουσία

Ομπάμα: Έως τα τέλη του 2016 θα μείνουμε στο Αφγανιστάν

Τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν έως τα τέλη του 2016, όπως ανακοίνωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος προειδοποίησε όμως ότι,  αυτό θα εξαρτηθεί από την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας ασφαλείας από τον νέο Αφγανό πρόεδρο.

Στη διάρκεια ομιλίας του στον Λευκό Οίκο ο Ομπάμα δήλωσε ότι αποφάσισε η χώρα να διατηρήσει 9.800 αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν μετά το πέρας της αποστολής του ΝΑΤΟ στο τέλος του έτους. Οι στρατιώτες αυτοί θα αποχωρήσουν πλήρως από το Αφγανιστάν δύο χρόνια αργότερα, το 2016, δηλαδή λίγο πριν από το τέλος της δεύτερης θητείας του.

«Φέτος θα οδηγήσουμε υπεύθυνα τον πιο μακρόχρονο πόλεμο της Αμερικής στο τέλος του», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ διατηρούν στο Αφγανιστάν 32.800 άνδρες που υποστηρίζονται από 17.700 μέλη της Isaf και 340.000 αφγανούς στρατιώτες και αστυνομικούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πενταγώνου.

Οι 9.800 στρατιώτες θα μειωθούν στο τέλος του 2015 στο μισό και θα συγκεντρώνονται κυρίως στην αεροπορική βάση του Μπάγκραμ κοντά την Καμπούλ. Στα τέλη του 2016 τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποσυρθούν εντελώς από τη χώρα όπου θα παραμείνουν μόνο 200 στρατιωτικοί που θα υπηρετούν στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Αναμένοντας ότι θα αντιμετωπίσει επικρίσεις για την πλήρη απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν στο τέλος του 2016 ο Ομπάμα δήλωσε ότι οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποδείξει ότι είναι ικανές να υπερασπιστούν τη χώρα τους.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.