ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Περιφέρεια Αττικής … Δηλαδή;

Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές και ενώ το πολιτικό θερμόμετρο έχει αρχίσει να ανεβαίνει, ελάχιστοι από τους πολίτες που ασχολούνται με τα κοινά γνωρίζουν με τι ασχολείται η Περιφέρεια. Η άγνοια των πολιτών δεν έτυχε, πέτυχε. Καλλιεργήθηκε συστηματικά προκειμένου τα συμφέροντα να κάνουν πάρτι, με στόχο την υιοθέτηση πολιτικών που τα διευκολύνουν. Το πρώτο λοιπόν που θα κάνει μια διοίκηση της «Δύναμης Ζωής» θα είναι να ανοίξει στους πολίτες την Περιφέρεια. Θα αποτελέσει μια διοίκηση με ανοιχτές πόρτες και παράθυρα. Έτσι ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες και να μπορούν να ελέγχουν.

Να τι κάνει ή τι μπορεί να κάνει η Περιφέρεια 

Η Περιφέρεια διαχειρίζεται και παρακολουθεί ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα που αφορούν σε επενδύσεις, εγκρίνει, ελέγχει, παραλαμβάνει και πληρώνει έργα που αφορούν στους φυσικούς πόρους, στην ενέργεια, στη βιομηχανία αλλά και επιβάλλει τα αναγκαία προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών! Η εφαρμογή προγραμμάτων προστασίας της μητέρας και των παιδιών προσχολικής ηλικίας εμπίπτουν επίσης στη δικαιοδοσία της Περιφέρειας. Οι περιφέρειες μπορούν να παρέμβουν αποφασιστικά στην ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, στην προστασία των τοπικών αγορών απέναντι στα μεγάλα υπερτοπικά εμπορικά κέντρα, στη δημιουργία και στήριξη συνεταιριστικών αλληλέγγυων συμπράξεων, στην υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας και στη δημιουργία τοπικών κοινωνιών και οικονομιών υψηλής γνώσης και καινοτομίας, αξιοποιώντας δεκάδες πετυχημένα ευρωπαϊκά παραδείγματα.

Νέο πλαίσιο αρχών και αξιών

Η πιθανή νίκη στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι η αφετηρία και όχι ο τερματισμός μιας μαραθώνιας διαδρομής που στοχεύει στην ολοκληρωτική αναδιάρθρωση του τρόπου άσκησης εξουσίας, πολιτικής και κοινωνικής συμμετοχής στη χώρα μας. Την 1η Σεπτέμβρη αναλαμβάνουν καθήκοντα οι νέες περιφερειακές αρχές που θα προκύψουν από τις εκλογές. Αριστερή πολιτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σημαίνει ένα διαφορετικό πλαίσιο αρχών και αξιών που μετουσιώνεται σε προγραμματικές θέσεις και κοστολογημένες εφαρμογές.

Οι δικές μας προτάσεις 

Ας ξεκινήσουμε απ’ αυτά που δεν έχουν κόστος. Η οικονομική διαφάνεια, η διαφάνεια σε όλες τις προμήθειες, τις εργολαβίες και τις μελέτες των οργανισμών και των δημοτικών επιχειρήσεων, οι αδιάβλητες διαδικασίες, η δυνατότητα ελέγχου από την κοινωνία, με ανάρτηση όλων των αποφάσεων στις ιστοσελίδες, η εφαρμογή του λεγόμενου συμμετοχικού προϋπολογισμού θα κάνουν τον πολίτη πρωταγωνιστή και όχι κομπάρσο.

Εξοικονομούμε πόρους εφαρμόζοντας ένα μοντέλο αποκομιδής απορριμμάτων στον αντίποδα των σημερινών εφαρμοζόμενων πολιτικών, στον αντίποδα των σχεδιασμών της απερχόμενης περιφερειακής αρχής στα πρότυπα των ευρωπαϊκών μοντέλων αποκομιδής απορριμμάτων.

Προτάσεις χαμηλού κόστους. Το περιβάλλον αποτελεί, σε συνθήκες κρίσης, αναγκαία συνθήκη για την επιβίωση της κοινωνίας. Διατηρώντας τις πόλεις καθαρές, λειτουργικές και ασφαλείς, με εφαρμογή ενός σχεδίου για τις τοπικές συγκοινωνίες με απόλυτη προτεραιότητα στα ΜΜΜ, δίνουμε ανάσες βιωσιμότητας στα πιο ταλαιπωρημένα στρώματα από την κρίση και σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα στο πλαίσιο της βιώσιμης και αειφόρου διαβίωσης.

12 χρόνια Σγουρού είναι πάρα πολλά

Οι παθογένειες και τα προβλήματα της Αττικής βοούν ότι ο απερχόμενος Περιφερειάρχης έχει πλέον ολοκληρώσει έναν κύκλο που ελάχιστα απέφερε στους πολίτες και το περιβάλλον. Είναι η ώρα να γίνει πράξη, μια και καλή, το «φθάνει πια» των συνθημάτων. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ξεκάθαρα ότι αν χαθεί το στοίχημα αυτό, χαμένο δεν θα είναι ένα πολιτικό κόμμα. Χαμένη θα είναι η ευκαιρία να ξεκινήσει η κοινωνική και οικονομική ανάταξη της πατρίδας, όσο υπάρχει ακόμη περιθώριο. Τι έκανε, λοιπόν, ο απερχόμενος περιφερειάρχης αυτά τα δώδεκα χρόνια στις θέσεις ευθύνης που είχε; Έμεινε απαθής στο ξεπούλημα του Ελληνικού αλλά και του Αστέρα. Στρώνει το χαλί στα εργολαβικά συμφέροντα για τη διαχείριση των απορριμμάτων και αδιαφορεί για τους νηστικούς άπορους μαθητές στα σχολεία. Τέλος, ενώ δεν προχώρησε σε έργα υποδομής, όπως το αποχετευτικό σύστημα, έχει "καταφέρει" να αντιστοιχούν 0,74 βρεφονηπιακοί σταθμοί ανά δήμο της Αττικής.

Έχει πολλαπλή σημασία το «να νικήσουμε» στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Όχι για μας, όχι για να ικανοποιήσουμε κάποιον αυτάρεσκο εγωισμό ή κομματικό πατριωτισμό, αλλά για να μπορέσουμε να δώσουμε νόημα και περιεχόμενο σε θεσμούς και πολιτικές πρακτικές που θα λειτουργήσουν ως βασικοί μοχλοβραχίονες για την έξοδο από την κρίση, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την ανάπτυξη και την κοινωνική προκοπή. Η σημερινή συγκυρία έχει τόσο επείγοντα χαρακτήρα που είναι αυτονόητο ότι η πρώτη μας κίνηση θα είναι η επιστράτευση όλων των δυνάμεων που έχει η περιφέρεια για την αντιμετώπιση της ανέχειας, της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Είναι τέτοιο το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη. Εμείς ήμασταν από την αρχή ειλικρινείς για το διακύβευμα αυτών των εκλογών. Άλλοι προσπάθησαν να κρυφτούν πίσω από δήθεν «ακομμάτιστους» αυτοδιοικητικούς υποψηφίους. «Ακομμάτιστες» λύσεις όμως δεν υπάρχουν.

Σε λίγες μέρες θα έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε ρότα στην Αττική και να στείλουμε μήνυμα ανατροπής κι ελπίδας, κερδίζοντας τη μάχη των μαχών. Τη μάχη της Περιφέρειας της Αττικής.

* Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι βιολόγος περιβαλλοντολόγος μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.