ΚΟΣΜΟΣ

Σε ηλικία 83 ετών

Πέθανε ο κορυφαίος Αμερικανός οικονομολόγος Γκάρι Μπέκερ

Ο τιμημένος με Νόμπελ οικονομικών Αμερικανός οικονομολόγος Γκάρι Μπέκερ πέθανε το Σάββατο, μετά από μακροχρόνια ασθένεια, σε ηλικία 83 ετών.

Ο Γκάρι Μπέκερ το 1992 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ οικονομικών για την επέκταση του πεδίου της μακροοικονομικής ανάλυσης σε ένα ευρύ φάσμα της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που ανάρτησε το πανεπιστήμιο του Σικάγο στην ιστοσελίδα του, ο Μπέκερ απεβίωσε το Σάββατο μετά από μακροχρόνια ασθένεια.

Ο Μπέκερ χρησιμοποίησε την οικονομική ανάλυση για να μελετήσει θέματα όπως το έγκλημα, τις διακρίσεις, τον εθισμό και την οικογένεια. «Ο Γκάρι ήταν ένας πραγματικός στοχαστής και ένας εξαιρετικός άνθρωπος», δήλωσε ο πρόεδρος του πανεπιστημίου, Ρόμπερτ Ζίμερ.

Ο Μπέκερ πήρε το διδακτορικό του στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο το 1955 και δύο χρόνια αργότερα δημοσίευσε το βιβλίο του με τίτλο «Τα Οικονομικά των Διακρίσεων», θέμα του οποίου ήταν οι προκαταλήψεις κατά των μειονοτήτων μέσα από το πρίσμα της οικονομίας.

Στις αρχές της καριέρας του ο Μπέκερ είχε δημιουργήσει ένα κλίμα επιστημονικής διαμάχης, καθώς άλλοι οικονομολόγοι αμφισβητούσαν την αξία της ανάλυσής του στα κοινωνικά προβλήματα.

«Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το είδος της δουλειάς μου είτε αγνοούνταν είτε δεν ήταν αποδεκτό από τους περισσότερους κορυφαίους οικονομολόγους», είχε γράψει ο Μπέκερ στην αυτοβιογραφία του.

Το 2011 είχε προειδοποιήσει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είχε άλλη επιλογή από το να καθυστερήσει την καταβολή των συνταξιοδοτικών παροχών δεδομένου του μεγάλου δημοσιονομικού ελλείμματος. Κάλεσε το Κογκρέσο να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 70 για τους ανθρώπους που δεν αντιμετώπιζαν αναπηρίες.

Ο Μπέκερ γεννήθηκε στο Πότσβιλ της Πενσυλβάνια και πήρε το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Εργάστηκε ως βοηθός καθηγητού οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο πριν αναλάβει τη θέση καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο το 1970. Ήταν παντρεμένος και είχε δύο κόρες και δύο θετούς γιους.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.