ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηλεκτρονικός σύμβουλος ψήφου

Οδηγός για αναποφάσιστους ψηφοφόρους - Βρείτε ποιο κόμμα σας ταιριάζει

Ένα ηλεκτρονικό σύμβουλο ψήφου εν όψει ευρωεκλογών δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία με την εταιρεία Kieskompas και τον ακαδημαϊκό οργανισμό PreferenceMatcher.

Μέσω της διαδικτυακής αυτής πλατφόρμας, οι Ευρωπαίοι πολίτες 40 χωρών θα μπορούν να μάθουν ποια κόμματα κατέρχονται στις ευρωεκλογές, τι θέση παίρνουν αυτά ως προς τα σημαντικά πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, πού στέκονται οι ίδιοι στο πολιτικό τοπίο και εν τέλει, ποιος εκφράζει καλύτερα τις ιδέες τους και αντιπροσωπεύει το πολιτικό τους προφίλ. 

Στα ερωτήματα αυτά απαντά ο ηλεκτρονικός σύμβουλος ψήφου «EUVox», ο οποίος σχεδιάστηκε για τις επικείμενες ευρωεκλογές (22 - 25 Μαΐου σε όλα τα κράτη-μέλη).

Μέχρι σήμερα η διαδικτυακή αυτή πλατφόρμα, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Kieskompas και τον ακαδημαϊκό οργανισμό PreferenceMatcher, έχει δώσει τη δυνατότητα στους ψηφοφόρους περισσότερων από 40 χωρών να προσεγγίσουν μια πιο συνειδητή  απόφαση σχετικά με το ποιόν να ψηφίσουν στις τοπικές ή τις εθνικές εκλογές τους.

Η προσέγγιση γίνεται μέσα  από  30 ερωτήσεις (στην πλειονότητά τους κοινές για όλα τα κράτη-μέλη) που απαντώνται μέσα στα λίγα μόλις λεπτά σε μια κλίμακα από το «Συμφωνώ απόλυτα» ως το «Διαφωνώ απόλυτα». Οι θέσεις που παίρνει ο χρήστης παρατίθενται σε σύγκριση με εκείνες των πολιτικών κομμάτων της χώρας από την οποία προέρχεται, αλλά και προαιρετικά με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτή η σύγκριση βρίσκει τη θέση του στον ευρωπαϊκό πολιτικό χάρτη.

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται με διάφορους τρόπους, εξηγώντας τις πολιτικές θέσεις τόσο του χρήστη όσο και εκείνες των πολιτικών κομμάτων. Η «Κατάταξη των Κομμάτων» δίνει απλές ποσοστιαίες επιδόσεις που περιγράφουν πόσο κοντά κατατάσσεται ο χρήστης σε σχέση με τα κόμματα της χώρας του ή κάποιας άλλης. Το ποσοστό υπολογίζεται από τη συνάθροιση των απαντήσεών και αποτυπώνεται ως «Υψηλή Ταύτιση», «Αδύναμη Ταύτιση» ή «Αρνητική Ταύτιση», τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δεύτερο στοιχείο της παρουσίασης είναι ο λεγόμενος «Πολιτικός Χάρτης» που τοποθετεί τον χρήστη σε έναν δισδιάστατο χάρτη, βάσει της συμφωνίας δύο εκ των τριών αξόνων από τους οποίους μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στους εξής: «Αριστερός» ή «Δεξιός» ως προς την οικονομία, «Φιλελεύθερος» ή «Συντηρητικός» ως προς την κοινωνία, «Υπέρ» ή «Κατά» της ΕΕ ως προς την Ευρώπη.

Επιπλέον, η λειτουργία της «Προηγμένης Ανάλυσης» δίνει την ευκαιρία στον χρήστη να υπολογίσει πάλι τη θέση του αφού προηγουμένως έχει φιλτράρει τα θέματα που θεωρεί περισσότερο ή λιγότερο σημαντικά για τη λήψη της απόφασής τους.

Δείτε εδώ τον ηλεκτρονικό σύμβουλο ψήφου «EUvox»

Ελληνικοί λογαριασμοί στα κοινωνικά δίκτυα:

https://www.facebook.com/euvox2014.greece

twitter.com/EUVOX2014gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.