ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθερό το επιτόκιο στο 0,25% στην ΕΚΤ

Στάση αναμονής αναμένεται να κρατήσει ο Ντράγκι

Αμετάβλητο αναμένεται να διατηρήσει στο επίπεδο του 0,25% το επίπεδο του βασικού της επιτοκίου κατά τη σημερινή συνεδρίαση της διοικούσης της επιτροπής η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αντίστοιχα, δεν αναμένεται να προχωρήσει σε άλλα μέτρα νομισματικής πολιτικής, τουλάχιστον έως την επόμενη συνεδρίασή της τον Ιούνιο, εκτιμούν αναλυτές και στελέχη της αγοράς που απάντησαν σε σχετική έρευνα του πρακτορείου Reuters.

Το ενδιαφέρον της αγοράς, ωστόσο, έχει στραφεί στην προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα στις 15:30 ώρα Ελλάδος, συνέντευξη του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις εκτιμήσεις του αναφορικά με την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης, η οποία εξακολουθητικά εμφανίζει χαμηλό πληθωρισμό.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 0,7% τον μήνα Απρίλιο, έναντι 0,5% τον Μάρτιο, αλλά διατηρήθηκε χαμηλότερα του αναμενομένου. Σε έρευνα του Reuters, 40 εκ των 52 ερωτηθέντων οικονομολόγων και στελεχών της χρηματαγοράς διετύπωσαν την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να προσεγγίσει το επίπεδο του 0,5% κατά το αμέσως προσεχές διάστημα ή να καταγράψει σημαντική υποχώρηση από τα παρόντα επίπεδά του.

Πέραν της μεταβολής των επιτοκίων της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επίσης στη διάθεσή της εργαλεία τόνωσης της ρευστότητας, σε περίπτωση που το κρίνει σκόπιμο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.