ΕΛΛΑΔΑ

Τι να προσέξετε, τι να αποφύγετε

Τα μυστικά της επιτυχίας στις Πανελλαδικές εξετάσεις

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις πλησιάζουν και το άγχος των υποψηφίων και των οικογενειών τους κορυφώνεται. Κάποιες χρήσιμες συμβουλές για τις εξετάσεις όμως μπορεί να είναι και αγχολυτικές, εκτός από το ότι σίγουρα θα βοηθήσουν τους μαθητές να αποφύγουν λάθη και να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συγκέντρωση και απόδοση.

Χρηστικές πληροφορίες

Καταρχήν, οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ εντός των ημερών θα λάβουν το Δελτίο Εξεταζόμενου, με το οποίο θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα τις ημερομηνίες των εξετάσεων.

Το Δελτίο θα γράφει το εξεταστικό κέντρο που θα πηγαίνει ο υποψήφιος και τα τυχόν ειδικά κέντρα.

Μετά τις εξετάσεις και την ανακοίνωση των βαθμών οι υποψήφιοι θα αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας, τον οποίο θα χρησιμοποιήσουν για την ηλεκτρονική υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου.

Κρίσιμο να αποφευχθούν λάθη και απροσεξίες

Τα λάθη και οι απροσεξίες «κόβουν» από τους υποψήφιους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση άλλοτε μεγαλύτερο και άλλοτε μικρότερο αριθμό μορίων, που σε κάθε περίπτωση όμως μπορεί να αποδειχτεί καθοριστικός και να οδηγήσει στην απώλεια μίας θέσης στη σχολή την οποία επιδιώκουν να μπουν.

Συγκέντρωση και προσοχή στις απαντήσεις

Στην απάντηση ενός θέματος πρέπει με προσοχή να σημειώνονται σωστά οι αριθμοί των ερωτημάτων του, κυρίως όταν αυτά δεν απαντώνται με τη σειρά που δίνονται στις εκφωνήσεις.

Οι υποψήφιοι πρέπει επίσης να έχουν κατά νου ότι η άρτια εικόνα του γραπτού (τάξη, αισθητική, ευανάγνωστα γράμματα, ορθογραφία) επηρεάζει θετικά τη βαθμολόγηση.

Τα ερωτήματα πρέπει να απαντώνται με σαφήνεια και πληρότητα. Ωστόσο πλεονασμοί ή υπερβολικές και άστοχες αναλύσεις ή άσχετες πληροφορίες «κρύβουν» τον κίνδυνο βαθμολογικής ποινής αν περιέχουν λάθη ή θεωρηθούν ως έλλειψη κρίσης του υποψηφίου.

Ειδικότερα ανά μάθημα:

Νεοελληνική Γλώσσα

Χαρακτηρίζεται μάθημα «βαρόμετρο» για την εισαγωγή σε πολλές σχολές και τμήματα και δεν είναι τυχαίο ότι το γράφουν όλοι οι υποψήφιοι.

Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην κατανόηση του κειμένου για περίληψη ώστε να γίνει εύστοχη αποδελτίωση και γραφτεί άρτια περίληψη. Επίσης στις έννοιες που εμπλέκονται στο θέμα της έκθεσης που θα κληθούν να αναπτύξουν.

Να προσεχθεί η έκφραση και τα σημεία στίξης που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας.

Να αποφευχθούν τα ορθογραφικά λάθη, όπως και σε κάθε μάθημα.

Αρχαία ελληνικά

Τα πιο συχνά λάθη εντοπίζονται στη χρήση διαφορετικών τύπων από αυτούς που ζητούνται στη γραμματική παρατήρηση λόγω απρόσεκτου διαβάσματος και στην αποστήθιση της μετάφρασης του κειμένου που έχει διδαχθεί. Λόγω παπαγαλίας μπορεί ο υποψήφιος να μην ξέρει που να σταματήσει ή να αποδώσει το συγκεκριμένο απόσπασμα. Στην παρατήρηση της εισαγωγής μπορεί να επεκταθούν και σε στοιχεία που δεν ζητούνται και να έχουν απώλεια μορίων.

Νεοελληνική λογοτεχνία

Αναλόγως αν πρόκειται για πεζό κείμενο ή ποίημα απαιτείται διαφορετική προσέγγιση.

Ιδιαίτερη έμφαση χρειάζεται στην κατανόηση που της ουσίας του κειμένου και στον τρόπο που οι παράγραφοι συνδέονται μεταξύ τους.

Το κείμενο πρέπει να διαβαστεί με προσοχή, να κατανοηθεί ποια είναι τα κύρια και ποια τα δευτερεύοντα πρόσωπα, η σύνδεση μεταξύ τους, η σημασία και ο ρόλος τους στην πλοκή.

Στην ποίηση πρέπει να κατανοηθούν τα «κρυφά» νοήματα, τι υπονοείται αλλά δεν λέγεται καθαρά. Επίσης να προσεχθούν η χρήση της γλώσσας, η θέση των λέξεων στο κείμενο, οι διαθέσεις του ποιητή.

Ιστορία

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις πηγές και στις ιστορικές γνώσεις του σχολικού βιβλίου.

Συχνά λάθη γίνονται στα θέματα που απαιτείται σύνθεση ιστορικών γεγονότων.

Να αποφευχθεί η άστοχη επέκταση σε γενικόλογους συνολικούς σχολιασμούς και να απαντηθεί ό,τι ζητά η ερώτηση.

Να εντοπιστούν μέσα στο παράθεμα τα καίρια στοιχεία του ιστορικού γεγονότος και να αναφερθούν.

Να επισημανθούν στοιχεία που υπαινίσσονται και είτε είναι «κρυμμένα» είτε προέρχονται συνδυαστικά από διαφορετικά κεφάλαια του βιβλίου.

Λατινικά

Προσοχή στα ζητούμενα και στη δικαιολόγηση των δευτερευουσών προτάσεων των κειμένων.

Συνηθισμένα είναι τα λάθη έκφρασης, σύνταξης και λεξιλογίου.

Πολλοί υποψήφιοι δεν αναγνωρίζουν συζυγίες, φωνή και εγκλίσεις των ρημάτων.

Φυσική

Για τη μέγιστη βαθμολογία σε μία άσκηση πρέπει:

Να έχει σωστή αφετηρία, λογική επεξεργασία, σωστή και επαρκή αιτιολόγηση. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη σωστή αφετηρία και στην ορθή επεξεργασία αν όχι μέχρι το τέλος για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της άσκησης.

Να φτάνει σε σωστό αριθμητικά αποτέλεσμα, με τις σωστές μονάδες μέτρησης.

Να περιέχει τα απαραίτητα σχήματα που πρέπει να είναι σωστά και πλήρη.

Μαθηματικά-Στοιχεία στατιστικής

Συνήθως στο 3ο και 4ο θέμα τα υποερωτήματα της άσκησης είναι ισοδύναμα, δηλαδή το καθένα μπορεί να απαντηθεί χωρίς να απαιτείται η απάντηση του προηγούμενου ή του επόμενου.

Τις περισσότερες φορές τα συμπεράσματα των πρώτων ερωτημάτων πρέπει να χρησιμοποιηθούν στα επόμενα.

Πρέπει να απαντηθούν όλα τα θέματα. Μετράει ακόμα και αν γραφτεί σε ένα ερώτημα μίας άσκησης ένα τμήμα της λύσης.

Αν ο υποψήφιος κολλήσει λόγω δυσκολίας είναι προτιμότερο να συνεχίσει παρακάτω και να επανέλθει, ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Βιολογία

Υπάρχει κίνδυνος απώλειας μορίων γιατί οι υποψήφιοι δεν κάνουν αναφορές σε εδάφια του σχολικού βιβλίου, άρα πρέπει να γίνεται διαρκώς αιτιολόγηση από το βιβλίο.

Τα βασικότερα λάθη που γίνονται είναι η μη ακριβής και σαφής διατύπωση των εννοιών και περιγραφή των διαδικασιών, η έλλειψη τάξης και λογικής σειράς, τα λάθος βήματα στην περιγραφή μίας διαδικασίας, η αδυναμία να συγκεντρωθούν και να συσχετιστούν διαφορετικά δεδομένα από το βιβλίο.

Αρχές οικονομικής θεωρίας

Αν γίνει λάθος σε αρχικό υποερώτημα μπορεί τελικά να μη λυθεί σωστά η άσκηση.

Πιθανό υπολογιστικό λάθος προς το τέλος της λύσης δεν θα έχει σοβαρές συνέπειες.

ΤΕΦΑΑ (τμήματα φυσικής αγωγής)

Κρίσιμο μέρος της βαθμολογίας προκύπτει από τις επιδώσεις στα αγωνίσματα.

Ανάλογα με τις επιδόσεις που επιτυγχάνουν στα αθλήματα οι υποψήφιοι λαμβάνουν επιπλέον μόρια, τα οποία προστίθενται στα μόρια από τις γραπτές εξετάσεις.

Οι υποψήφιοι διαγωνίζονται σε 3 από συνολικά 4 αγωνίσματα τα οποία είναι: 400 μέτρα τρέξιμο, 50 μέτρα κολύμβηση, σφαιροβολία, άλμα σε μήκος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.