ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι θα προβλέπει η ρύθμιση

Τέλος - υπό προϋποθέσεις - στις ποινικές διώξεις για χρέη στην εφορία

Τέλος στις ποινικές διώξεις για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν την εφορία βάζει η κυβέρνηση υπό την προϋπόθεση ότι θα συναινέσει και η τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σκοπεύει να καταργήσει το νόμο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος συντάχθηκε μετά από διαβουλεύσεις με τους πιστωτές της χώρας.

Με τη αλλαγή της ρύθμιση δεν θα διώκονται ποινικά και δεν θα οδηγούνται στη φυλακή οι οφειλέτες του Δημοσίου που αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλουν τις οφειλές τους.

Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης επεξεργάζονται αλλαγές στις ποινές φυλάκισης που προβλέπει σήμερα η νομοθεσία για όσους χρωστούν στο Δημόσιο ποσά άνω των 5.000 ευρώ και για διάστημα μεγαλύτερο των 4 μηνών. Η νέα ρύθμιση, σύμφωνα με εκτιμήσεις θα ευνοήσει και τους οφειλέτες του Δημοσίου που ήδη βρίσκονται στη φυλακή λόγω οικονομικής αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών τους, οι οποίοι θα αποφυλακιστούν.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει ότι για την επιβολή των ποινών θα λαμβάνονται υπόψη το ύψος της οφειλής προς το Δημόσιο και η πραγματική οικονομική και περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη. Στόχος είναι να μην καταλήγουν στη φυλακή όσοι αποδεδειγμένα αδυνατούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Αντίθετα για τους οφειλέτες που θα διαπιστώνεται ότι η μη καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών υποκρύπτει δόλο, θα υπάρχουν αυστηρότερες κυρώσεις, θα διώκονται ποινικά και θα οδηγούνται κατευθείαν στη φυλακή.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές οι προϋποθέσεις που πρέπει να τεθούν προκειμένου να αποδεικνύεται οικονομική αδυναμία του οφειλέτη είναι:

1. Το ύψος της οφειλής. Τα συναρμόδια υπουργεία εξετάζουν να υπάρχει μια κλιμακωτή διαβάθμιση της ποινής ανάλογα με το ύψος της οφειλής.

2. Η πραγματική οικονομική κατάσταση του οφειλέτη. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι ο οφειλέτης δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος του. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να διερευνάται αν προέβη σε δόλιες ενέργειες για να αποφυγή την πληρωμής της οφειλή είτε μεταφέροντας χρήματα σε τράπεζες του εξωτερικού είτε μεταβιβάζοντας τα περιουσιακά του στοιχεία σε συγγενικά πρόσωπα είτε αποκρύπτοντας εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία μέσω offshore εταιριών.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.