ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες προγραμματικές εξαγγελίες

Τη μεσαία τάξη στο προσκήνιο βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στον προγραμματικό λόγο ανέδειξε η χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, καθώς για πολλά στελέχη της Κουμουνδούρου, το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να «χωλαίνει» στον προγραμματικό λόγο είναι μία από τις βασικές αιτίες για τις οποίες το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν μεν νικηφόρο, αλλά χωρίς ρεύμα ανατροπής.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Εξάλλου, το βάρος που είχε ρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην οξεία αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση και στο περίφημο «σκληρό ροκ» ήταν πολιτική επιλογή -και δεν σηματοδοτεί την έλλειψη προγραμματικών θέσεων. Εξάλλου, η σχετική επιτροπή, η Επιτροπή Προγράμματος, υπό τον Αντιπρόεδρο της Βουλής, Γιάννη Δραγασάκη, ουδέποτε σταμάτησε να δουλεύει με πυρετώδεις ρυθμούς. Αντιθέτως, στο γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν ήδη και νέες επεξεργασμένες θέσεις, αναφορικά με την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, αλλά και την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά και την οικονομία.

 Άξονες

Σε κάθε περίπτωση, αν και η Κουμουνδούρου δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να αποστεί του «σκληρού ροκ» και της στρατηγικής της πόλωσης, αναμένεται να εμπλουτίσει τον δημόσιο λόγο της με νέες προγραμματικές εξαγγελίες, ώστε να πείσει και την εναπομείνασα μεσαία τάξη, αλλά και όσους πολίτες δεν εμπιστεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν γνωρίζουν τις θέσεις του.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας υπήρξε χθες αναλυτικότερος από το παρελθόν ως προς τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής μίας ενδεχόμενης «κυβέρνησης της Αριστεράς».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων, εξήγγειλε πως ανοίγει το δρόμο «στη βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη και σταθερότητα» και ανέφερε τέσσερις συγκεκριμένες πολιτικές προτεραιότητες γι' αυτό: «α). τερματίζουμε την αβεβαιότητα για τους μισθούς και τις συντάξεις. Τέλος στην ελεύθερη πτώση τους. Δημιουργούμε, έτσι, συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής ασφάλειας για το μέσο πολίτη,

β). επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό από τα €586 στα €751, για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας.

γ). αναδιανέμουμε εισόδημα στα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από την ανθρωπιστική κρίση.

Η ροπή προς κατανάλωση στα στρώματα αυτά είναι υψηλή, επειδή έχουν να καλύψουν πιεστικές, βασικές ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, και

δ). ρυθμίζουμε τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών, έτσι ώστε να ελαφρύνουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Κλείνοντας, αυτόν τον τελευταίο λογαριασμό με το παρελθόν, διευκολύνουμε την ανάκαμψη της οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να διαμορφωθεί ένα «σταθερό πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, συμβατό με το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που παραβίασε στην Ελλάδα η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση». «Αυτό σημαίνει επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ισχύος της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων», διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, εγγυήθηκε τη δημιουργία ενός «σύγχρονου και αντιγραφειοκρατικού δημοσίου τομέα», χαρακτηρίζοντάς τον «εργαλείο του δημοκρατικού προγραμματισμού και του αναπτυξιακού σχεδιασμού».

«Το κράτος θα είναι ισχυρό στους τομείς της κοινωνικής και περιβαλλοντικής προστασίας. Όπως επίσης και στην εκπαίδευση, την έρευνα, το φάρμακο, τη διατροφική ασφάλεια, αλλά και στην ασφάλεια του πολίτη. Θα είναι ταυτόχρονα αξιόπιστος ελεγκτικός μηχανισμός, αλλά και αποτελεσματικός αρωγός του πραγματικού επενδυτή και του πολίτη. Το κράτος θα απογραφειοκρατικοποιηθεί και για τον επιχειρηματία, όπως και για τον τον πολίτη – και κυρίως τον συνταξιούχο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

 Φορολογικό-αγορά

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξήγγειλε τη δημιουργία ενός «σταθερού, διαφανούς και δίκαιου πλαισίου φορολογικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις, που επιτρέπει το μακροπρόθεσμο επιχειρησιακό σχεδιασμό». «Φορολογούμε τα κέρδη και όχι τους συντελεστές παραγωγής. Δίνουμε τέλος στο σκάνδαλο να υπερφορολογείται η φτώχεια και να υποφορολογείται – όταν φορολογείται – ο πλούτος. Μειώνουμε κατά κλάδους το ενεργειακό κόστος βιομηχανίας. Μέσα στην τελευταία πενταετία, η συνολική αύξηση του κόστους ρεύματος φτάνει το 60%. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της βαριάς φορολογίας αλλά και της κατακόρυφης αύξησης της τιμής πώλησης του ενεργειακού αγαθού», επισήμανε χαρακτηριστικά.

«Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης η μείωση του ενεργειακού κόστους και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πολιτική απόφαση στο σκέλος που αφορά στο 70% του κόστους και το οποίο δεν ελέγχεται από τη ΔΕΗ. Έτσι ώστε να παρέχεται δωρεάν η ελάχιστη αναγκαία ποσότητα στα φτωχά νοικοκυριά. Έως τα 300 kw/h το μήνα, σε 300.000 μονογονεϊκές οικογένειες με άνεργο ή άνεργη και οικογένειες με δύο άνεργους. Αλλά και για να μειωθεί η τιμή του για την βιοτεχνία και την ενεργοβόρο βιομηχανία, με όρους και προϋποθέσεις.

Η αναγκαία στήριξη της βιομηχανίας είναι υποχρέωση του κράτους και όχι της ΔΕΗ, η οποία δεν μπορεί να πουλάει ενέργεια κάτω του κόστους», συνέχισε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι θα ανοίξει τις αγορές «από τα καρτέλ της διαπλοκής, με σύγχρονη αντιολιγοπωλιακή νομοθεσία και με μια πραγματικά ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη, πλήρως λειτουργική και θεσμικά ενισχυμένη Επιτροπή Ανταγωνισμού». «Γιατί στην Ελλάδα την ιδιωτική πρωτοβουλία δεν την εκτοπίζει το κράτος και η δημόσια παρέμβαση, αλλά το καρτέλ της διαπλοκής. Το οποίο λειτουργεί σε καθεστώς απόλυτου προστατευτισμού από το πολιτικό κατεστημένο. Νέμεται τα αναπτυξιακά κονδύλια. Νοθεύει τους κανόνες της αγοράς και αποτρέπει τις παραγωγικές πρωτοβουλίες», όπως είπε.

Ρευστότητα

Σε ό,τι αφορά την ρευστότητα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Εισάγουμε στοχευμένες πολιτικές χρηματοδότησης επιχειρήσεων από αναπτυξιακό δημόσιο φορέα ειδικού σκοπού, έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί η παρατεταμένη έλλειψη ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Καθιστούμε βασικό στοιχείο της αναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης την εξωτερική, μη δανειακή χρηματοδότηση των επενδύσεων, στο πλαίσιο διεκδίκησης ενός «ευρωπαϊκού New Deal» ή μιας ειδικής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την Ελλάδα. Έτσι, στόχο έχουμε να εξοικονομήσουμε εθνικούς πόρους από την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο μιας «Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το Χρέος», κατά το προηγούμενο της Διάσκεψης του Λονδίνου το 1953, η οποία άνοιξε το δρόμο στη μεταπολεμική ανάπτυξη της Γερμανίας».

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.