ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Σωστά τα αποτελέσματα μόνο με γυναίκες

Το φύλο του επιστήμονα αλλάζει τη συμπεριφορά του πειραματόζωου!

Νέα έρευνα αποδεικνύει ότι η παρουσία ενός άνδρα ερευνητή ή μιας γυναίκας ερευνήτριας επηρεάζει τον τρόπο συμπεριφοράς των τρωκτικών και πολύ πιθανόν τα αποτελέσματα των πειραμάτων.

Σύμφωνα με το virus.com.gr, τα τρωκτικά δεν φαίνεται να δείχνουν σημάδια πόνου στην ανδρική παρουσία, ενώ σύμφωνα με τους ερευνητές, η γυναικεία παρουσία φαίνεται να περνά απαρατήρητη στα ποντίκια.

Όπως εξηγούν οι Καναδοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκίλ, όταν τα ποντίκια οσφραίνονται την παρουσία ενός άνδρα στον χώρο, στρεσάρονται περισσότερο και «παγώνουν». Κάτι τέτοιο δεν παρατηρείτο όταν στον χώρο έμπαινε μια γυναίκα, καθώς τα τρωκτικά συμπεριφέρονταν σαν να μην συνέβαινε τίποτα.

«Αρκετοί επιστήμονες αναφέρουν σε συναδέλφους σε συνέδρια, ότι τα πειραματόζωα τους αναγνωρίζουν την παρουσία τους στον χώρο και ότι κάτι τέτοιο ενδεχομένως να επηρεάζει τα αποτελέσματα της μελέτης τους. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είχε ποτέ αποδειχθεί επιστημονικά μέχρι σήμερα» εξηγεί ο επικεφαλής της πρωτότυπης μελέτης δρ Τζέφρι Μόγκιλ, επισημαίνοντας πως «θεωρώ ότι στις δημοσιευμένες μελέτες θα πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε αναφορά στο φύλο του ερευνητή που παρακολουθούσε τα τρωκτικά κατά τη διάρκεια των πειραμάτων».

Οι ερευνητές, τα ευρήματα των οποίων παρουσιάστηκαν στην επιθεώρηση «Nature Methods», υποστηρίζουν ότι πίσω από τον φόβο ή την τόλμη των ποντικιών αντίστοιχα, κρύβονται τα χημικά σήματα που παρατηρούνται τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο. Πρόκειται για υποσυνείδητους «διακόπτες» σεξουαλικής έλξης, οι οποίοι στο ζωικό βασίλειο χρησιμοποιούνται και για την οριοθέτηση του χώρου.

Οι άνδρες πιστεύεται ότι «γεννούν» ισχυρά χημικά σήματα – γνωστά και ως φερορμόνες – στα τρωκτικά, σε σχέση με τις γυναίκες. Αυτό συμβαίνει κατά τους επιστήμονες, επειδή τα ποντίκια και οι αρουραίοι αντιλαμβάνονται τη μυρωδιά των ανδρών ως απειλή.

Στην παρουσία ενός αγνώστου άνδρα, τρωκτικά κλεισμένα σε ειδικά δοχεία για χρονικό διάστημα 15 λεπτών, εμφάνιζαν αυξημένα επίπεδα στρες, ενώ το ίδιο συνέβαινε και όταν τοποθετούνταν σε δοχείο με νερό και καλούνταν να κολυμπήσουν για περίπου τρία λεπτά. Ακόμα και η τοποθέτηση μιας μπλούζας η οποία προηγουμένως είχε φορεθεί από έναν άνδρα, κοντά στα ποντίκια αρκούσε, σύμφωνα με τους ερευνητές, για να τους προκαλέσει νευρικότητα.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.