ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προτεραιότητες μετά τις εκλογές

Τράπεζες: Το βάρος στην οικονομία

Η επιστροφή της χώρας σε ανάπτυξη θα βοηθήσει και την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η παγίωση του θετικού κλίματος στην οικονομία και η επιτάχυνση του βηματισμού για την επιστροφή σε θετικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης αποτελούν τις μεγάλες προκλήσεις για τη χώρα σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών.

Όπως σημειώνουν η πολιτική σταθερότητα αποτελεί το σημείο κλειδί προσθέτοντας ότι τυχών νέες πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ανησυχία και αβεβαιότητα ανατρέποντας την καλή πορεία της οικονομίας. Μετά από έξι χρόνια ύφεσης φαίνεται ότι σταδιακά η χώρα ανακάμπτει: η μείωση του ΑΕΠ περιορίστηκε στο -1,1% στο α’ τρίμηνο έναντι πτώσης κατά -2,3% σε ετήσια βάση στο δ’ 3μηνο του 2013 και -6,0% στο α’ 3μηνο.2013. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στο δεύτερο τρίμηνο αναμένεται σταθεροποίηση του ΑΕΠ ενώ από το τρίτο τρίμηνο θα καταγραφούν θετική ρυθμοί ανάπτυξης. Η ανάκαμψη της οικονομίας θα επιτρέψει την πλήρη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και την αποκατάσταση της χρηματοδοτικής του ικανότητάς τους. Το μεγάλο στοίχημα για τις τράπεζες είναι η γρήγορη επίτευξη θετικού ρυθμού πιστωτικής επέκτασης. Όπως εκτιμούν οι τράπεζες το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιά θα συνεχιστεί η μείωση των υπολοίπων των δανείων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, στο τρίτο τρίμηνο αναμένεται σταθεροποίηση και το τέταρτο τρίμηνο του έτους θα καταγραφεί μικρή αύξηση των υπολοίπων δανείων. Σε ετήσια βάση για το 2014 προβλέπεται μείωση των χορηγήσεων κατά 3%. Έτσι συνολικά, στην περίοδο 2010 - 2014 τα υπόλοιπα των δανείων θα έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 50 δισ. ευρώ ή κατά 18%. Ωστόσο το 2015 αναμένεται να τερματιστεί η τετραετής περίοδος πιστωτικής συρρίκνωσης και θα καταγραφεί αύξηση των υπολοίπων των δανείων τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά. Από το 2016 είναι πιθανό να καταγραφούν ισχυροί ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης. Η νέα φάση πιστωτικής επέκτασης, ωστόσο, μικρή σχέση θα έχει με αυτή που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια καθώς θα επικεντρωθεί σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με ισχυρά οικονομικά στοιχεία.

Η επιστροφή της χώρας σε ανάπτυξη θα βοηθήσει και την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως σημειώνουν οι τράπεζες, από τη στιγμή που η οικονομία επιστρέψει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης 2-3 τρίμηνα μετά θα ξεκινήσει και η αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται ότι η μείωση των επισφαλειών θα ξεκινήσει είτε από το τέλος του έτους, είτε, πιθανότερα από το πρώτο τρίμηνο του 2015.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.