ΚΟΣΜΟΣ

Στη δημοσιότητα έκθεση για την πορεία που ακολούθησε

Βεβαιότητα ότι το μπόινγκ της Malaysia έπεσε στον νότιο Ινδικό Ωκεανό

Ο επικεφαλής της διεθνούς ομάδας που ερευνά για το αγνοούμενο αεροπλάνο της Malaysia Airlines που χάθηκε από τα ραντάρ στις 8 Μαρτίου δήλωσε σήμερα ότι οι έρευνες γίνονται στο σωστό σημείο, παρότι προς το παρόν δεν έχουν βρεθεί στοιχεία που να συνδέονται με το Boeing 777.

«Είμαι βέβαιος ότι η περιοχή στον νότιο (Ινδικό) Ωκεανό είναι η σωστή», δήλωσε ο Άνγκους Χιούστον στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Κουάλα Λουμπούρ, αφού μια ιδιωτική αυστραλέζικη εταιρεία ανακοίνωσε ότι εντόπισε τα συντρίμμια ενός αεροπλάνου στον Κόλπο της Βεγγάλης, κοντά στο Μπαγκλαντές.

Ο Χιούστον πρόσθεσε ότι τρία πλοία του Πολεμικού Ναυτικού του Μπαγκλαντές ερευνούν προσεκτικά την περιοχή στον Κόλπο της Βεγγάλης, όπου η εταιρεία Georesonance ανακοίνωσε ότι εντόπισε αντικείμενα που ενδέχεται να προέρχονται από τα συντρίμμια της πτήσης MH370. «Προς το παρόν δεν έχουν βρει τίποτα», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Χισαμουντίν Χουσέιν επεσήμανε από την πλευρά του ότι αναμένει την ενημέρωση από το Πολεμικό Ναυτικό του Μπαγκλαντές προτού αποστείλει στον Κόλπο της Βεγγάλης για να ερευνήσει την περιοχή ένα βαθυσκάφος που ανήκει σε μαλαισιανή εταιρεία.

«Θα προχωρήσουμε βάσει επιβεβαιωμένων και επαληθευμένων στοιχείων», υπογράμμισε ο Χουσέιν, προσθέτοντας ότι είναι πολύ ακριβό να χρησιμοποιηθεί το εξειδικευμένο αυτό σκάφος χωρίς να υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες.

Ο Χουσέιν δήλωσε εξάλλου ότι συμφωνεί με τον Χιούστον ότι το Μπόινγκ, το οποίο μετέφερε 239 ανθρώπους, κατέπεσε στον νότιο Ινδικό Ωκεανό. «Είμαι αρκετά βέβαιος ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο», είπε, όμως παραδέχθηκε ότι οι προκλήσεις παραμένουν τεράστιες.

Ο Χιούστον πρόσθεσε ότι η νέα φάση της έρευνας, στην οποία θα χρησιμοποιηθεί περισσότερος υποθαλάσσιος εξοπλισμός, ενδέχεται να διαρκέσει έως 12 μήνες.

Από την πλευρά του ο Χουσέιν ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στην Κυριακή στην Καμπέρα για μια τριμερή συνάντηση με εκπροσώπους της Κίνας και της Αυστραλίας με θέμα τη συνέχιση των ερευνών για την πτήση MH370, την ανάπτυξη των πόρων και το κόστος των νέων επιχειρήσεων.

 Η διαδρομή που ενδέχεται να ακολούθησε

Εξάλλου, η Malaysia Airlines έδωσε χθες Πέμπτη στη δημοσιότητα την πιο λεπτομερή έως τώρα καταγραφή των όσων συνέβησαν στην πτήση MH370, όπου περιγράφεται η διαδρομή που ενδέχεται να ακολούθησε το αεροπλάνο αφού βγήκε από την καθορισμένη πορεία του και η σύγχυση που ακολούθησε.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, πέρασαν τέσσερις ώρες από τη στιγμή που υπήρξε το πρώτο στοιχείο ότι έχει χαθεί η επικοινωνία με το αεροπλάνο και την απόφαση να ξεκινήσει έρευνα.

Χάρτες που περιγράφουν την πιθανή πορεία που ακολούθησε το Μπόινγκ δείχνουν ότι επέστρεψε από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και πέταξε πάνω από τη χερσόνησο της Μαλαισίας. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι στη συνέχεια στράφηκε νότια και κατευθύνθηκε προς τον νότιο Ινδικό Ωκεανό.

Παρόλα αυτά η προκαταρκτική έκθεση αφήνει πολλά ερωτήματα αναπάντητα, όπως το αν το αεροσκάφος άλλαξε επίτηδες πορεία αφού τέθηκαν εκτός λειτουργίας οι επικοινωνίες.

Ο μαλαισιανός υπουργός Μεταφορών απάντησε στις επικρίσεις για την καθυστέρηση των τεσσάρων ωρών μέχρι να ενημερώσουν οι αρχές της Μαλαισίας το κέντρο επιχειρήσεων αναζήτησης για το αγνοούμενο αεροπλάνο επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση της πτήσης 447 της Air France, που συνετρίβη το 2009 στον Ατλαντικό Ωκεανό, χρειάστηκαν έξι με επτά ώρες για να ξεκινήσουν οι έρευνες για την αναζήτησή της.

Εξάλλου ο Χουσέιν δήλωσε ότι μια ανεξάρτητη επιτροπή που ερευνά την αεροπορική τραγωδία θα αποφανθεί αν το χρονικό διάστημα των τεσσάρων ωρών ήταν λογικό.

Στο μεταξύ θα ξεκινήσουν αυτό το Σαββατοκύριακο οι πρώτες κηδείες των επιβατών του μοιραίου Μπόινγκ, όπως ανακοίνωσαν οι συγγενείς τους σήμερα, την ώρα που αξιωματούχος της Μαλαισίας κάλεσε τους συγγενείς των επιβαινόντων της πτήσης MH370 που θεωρούνται νεκροί να «αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα» και να εγκαταλείψουν τα κέντρα υποστήριξης.

Παρά τις εντατικές έρευνες δεν έχει εντοπιστεί κανένα ίχνος του Μπόινγκ και οκτώ εβδομάδες αργότερα η Malaysia Airlines ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τα κέντρα υποστήριξης που είχε δημιουργήσει στο Πεκίνο και την Κουάλα Λουμπούρ για τους συγγενείς των 239 επιβαινόντων, πολλοί εκ των οποίων είναι Κινέζοι.

Σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Μαλαισίας είπε ότι έχει έρθει η ώρα για τους συγγενείς να γίνουν «ρεαλιστές».

«Περιμέναμε να υπάρξει μια ανακοίνωση και όλοι μας, τόσο οι συγγενείς όσο και όλος ο κόσμος, αναζητεί μια απάντηση», δήλωσε ο Χάμζα Ζαϊνουντίν. Η αεροπορική εταιρεία φροντίζει και υποστηρίζει τα μέλη των οικογενειών των επιβαινόντων στο Πεκίνο εδώ και 55 ημέρες.

«Και αυτός είναι ο λόγος που έχει έρθει η ώρα να δεχθούμε την πραγματικότητα ότι οι συγγενείς πρέπει να επιστρέψουν και να αναμένουν την απάντηση στα σπίτια τους», πρόσθεσε ο Ζαϊνουντίν.

Σύμφωνα με τους μαλαισιανούς αξιωματούχους, οι οικογένειες των επιβαινόντων θα ενημερωθούν για τις εξελίξεις στις έρευνες και όσες το δικαιούνται θα λάβουν άμεση αποζημίωση.

Κάποιοι από τους συγγενείς έφυγαν από το Πεκίνο, ενώ άλλοι αρνούνται να το πράξουν.

Η οικογένεια και οι φίλοι του Ροντ και της Μέρι Μπάροους, δύο Αυστραλών που επέβαιναν στην πτήση MH370, ανακοίνωσαν ότι θα τελέσουν επιμνημόσυνη δέηση στο Μπρισμπέιν την Κυριακή, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η αστυνομία για λογαριασμό της οικογένειας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.