ΚΟΣΜΟΣ

Στα ανοιχτά της Αϊτής

Βρήκαν τη βυθισμένη ναυαρχίδα του Κολόμβου

Ένα ναυάγιο που βρέθηκε στα ανοιχτά των βόρειων ακτών της Αϊτής ενδέχεται να ανήκει στη ναυαρχίδα του Χριστόφορου Κολόμβου, τη Σάντα Μαρία, ανακοίνωσε σήμερα μια ομάδα ειδικών στην υποβρύχια αρχαιολογία.

«Όλες οι γεωγραφικές και αρχαιολογικές ενδείξεις καθώς και η υποθαλάσσια τοπογραφία υποδηλώνουν ότι το ναυάγιο αυτό είναι η περίφημη ναυαρχίδα του Κολόμβου, η Σάντα Μαρία», που βρέθηκε μισό αιώνα μετά τη βύθισή της ανέφερε ο επικεφαλής της ομάδας, Μπάρι Κλίφορντ.

«Είμαι σίγουρος ότι η πλήρης έρευνα του ναυαγίου θα μας δώσει για πρώτη φορά μια λεπτομερή, θαλάσσια, αρχαιολογική απόδειξη για την ανακάλυψη της Αμερικής από τον Κολόμβο», πρόσθεσε.

Ο Κλίφορντ, ο οποίος ήταν επικεφαλής μιας αναγνωριστικής έρευνας στο βυθό της συγκεκριμένης περιοχής, θα δώσει συνέντευξη Τύπου αύριο το πρωί στη Νέα Υόρκη για να ανακοινώσει λεπτομέρειες της ανακάλυψής του.

Το Σάντα Μαρία ήταν ένα από τα τρία πλοία που απέπλευσαν από την Ισπανία το 1492 αναζητώντας έναν συντομότερο θαλάσσιο δρόμο για την Ασία. Κοντά στις Μπαχάμες το γαλεόνι προσέκρουσε σε ύφαλο και οι ναυτικοί αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν. Ο Κολόμβος διέταξε τους άνδρες του να χτίσουν ένα φρούριο σε κοντινή απόσταση και επέστρεψε με τα άλλα δύο πλοία στην Ισπανία για να αναφέρει τα ευρήματά του.

Ο Κλίφορντ και η ομάδα του είχαν εντοπίσει το ναυάγιο το 2003, όμως δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσουν ποιο ήταν το πλοίο που βρισκόταν στον βυθό. Η ανακάλυψη ενός καταυλισμού του Κολόμβου στην Αϊτή και στοιχεία από το ημερολόγιο του εξερευνητή φαίνεται να αποδεικνύουν ότι πρόκειται για το Σάντα Μαρία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.