ΥΓΕΙΑ

Συνάντηση ειδικών στην Αθήνα

Ανησυχία για την εξάπλωση του AIDS στην Ευρώπη

Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει ο αριθμός των νέων κρουσμάτων HIV και αυτό υποδηλώνει τη συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς και το γεγονός ότι τα μισά από τα νεοδιαγνωσθέντα περιστατικά (49%) παρουσιάζονται καθυστερημένα, αντανακλώντας τη χαμηλή πρόσληψη του τεστ HIV και την περιορισμένη πρόσβαση σε αυτό.

Τα HIV οροθετικά άτομα που έχουν διαγνωσθεί με καθυστέρηση είναι πιο πιθανό να μην έχουν καλή ανταπόκριση στη θεραπεία και να μεταδίδουν τη λοίμωξη όσο δεν γνωρίζουν την κατάστασή τους. Στην Ευρώπη οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν με την HIV λοίμωξη λαμβάνουν θεραπεία και έτσι το HIV/AIDS δεν αποτελεί όπως πρώτα θανατηφόρα ασθένεια, αλλά μπορεί να θεωρηθεί ως «χρόνια»κατάσταση.

Τα παραπάνω τονίστηκαν σε συνάντηση ειδικών που συνδιοργανώνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με την εκτελεστική υπηρεσία καταναλωτών, υγείας και τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σήμερα και αύριο στην Αθήνα, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως τονίστηκε, άτομα που λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή (ARV) ζουν περισσότερο, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσουν περιορισμούς σχετικά με την ποιότητα της ζωής λόγω των συναφών καταστάσεων που συνδέονται με την HIV λοίμωξη ή με ασθένειες που συνοδεύουν το νόσημα και με τις μακροπρόθεσμες παρενέργειες των φαρμάκων. Επιπλέον, η διά βίου θεραπεία του HIV και οι συνοδές λοιμώξεις είναι ιδιαίτερα δαπανηρές, εναποθέτοντας αυξανόμενα βάρη στους εθνικούς προϋπολογισμούς για την υγεία.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα για την υγεία. Πρόκειται για ένα σύνολο 34 δράσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του HIV/AIDS και τις συλλοιμώξεις, που παραμένουν ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας στην Ευρώπη, και συγχρηματοδοτείται από την Επιτροπή με ποσό ύψους 15,9 εκατ. ευρώ.

  • Ετικέτες: 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.