ΕΛΛΑΔΑ

Το ΣτΕ δικαιώνει τα σωματεία

Αντισυνταγματική η κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία

Στο σκόπελο της Συνταγματικότητας του Συμβουλίου της Επικρατείας σκόνταψε άλλη μία μνημονιακή διάταξη που ισοδυναμούσε με ψαλίδισμα των εργασιακών δικαιωμάτων.

Αυτή την φορά η Ολομέλεια του ΣτΕ που είχε κρίνει προ μηνών σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών δημοσίευσε την απόφασή της με βάση της οποία χαρακτηρίζονται αντισυνταγματικές οι διατάξεις της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) με τις οποίες καταργήθηκε η δυνατότητα των σωματείων να καταφεύγουν μονομερώς σε διαιτησία, μετά την αποτυχία να συναφθεί συλλογική σύμβαση εργασίας.

Oι ανώτατοι δικαστές έκαναν δεκτή την αίτηση της ΓΣΕΕ και άλλων εργατικών συνδικαλιστικών ενώσεων, κυρίως δευτεροβάθμιων, για ακύρωση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (6/2012), με την οποία επιβλήθηκαν περιορισμοί στον ιδιωτικό τομέα σε εφαρμογή του δεύτερου μνημονίου.

Με την προϊσχύουσα νομοθεσία, αν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων δεν κατέληγαν σε κοινή συμφωνία, οποιοδήποτε από τα δύο μέρη είχε τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει τη διαδικασία διαιτητικής επίλυσης της διαφοράς ώστε να ρυθμιστούν οι όροι αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων, είτε του κλάδου, τον οποίο αφορούσε η διαφορά, είτε του συνόλου των εργαζομένων, αν αντικείμενο της διαφοράς ήταν η σύναψη εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Με την ΠΥΣ (πράξη υπουργικού συμβουλίου ) καταργήθηκε η δυνατότητα αυτή και, επομένως, σε περίπτωση κατά την οποία η συλλογική διαφορά δεν κατέληγε σε συμφωνία, δεν υπήρχε δυνατότητα να επιβληθούν γενικοί όροι εργασίας, υποχρεωτικοί για τους εργοδότες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.