ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανυπολόγιστο το κόστος για τα Ταμεία

Απειλή κατάσχεσης για πάνω από 260.000 επιχειρήσεις

Περισσότερες από 260.000 επιχειρήσεις με οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία κινδυνεύουν με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και με δεσμεύσεις στο σύνολο των τραπεζικών λογαριασμών τους.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η ρύθμιση «Νέα Αρχή» που συμφωνήθηκε με την τρόικα και τέθηκε σε ισχύ με τον νόμο 4152/2013, παραμένει επί της ουσίας νεκρή για τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, που χρωστούν στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ.

Στελέχη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εκτιμούν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι εάν σταδιακά και εντός του προσεχούς διμήνου δεν υπάρξει μια νέα ρύθμιση, βελτιωτική της υφισταμένης, χιλιάδες επιχειρήσεις, όχι μόνο μικρές αλλά και μεγάλες, θα οδηγηθούν στη χρεοκοπία.

Σε αυτή την περίπτωση, το κόστος για τα ταμεία θα είναι ανυπολόγιστο, καθώς όλα λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία με κοινό σημείο αναφοράς το δημοσιονομικό κόστος.

Ήδη στον ΟΑΕΕ χρειάζονται μέχρι τον Σεπτέμβριο τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ, πλέον της προβλεπόμενης χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να πληρωθούν οι συντάξεις και οι υποχρεώσεις του φορέα μέχρι το τέλος του έτους. Στο ΙΚΑ, η πρόβλεψη για την είσπραξη 1,22 δισ. ευρώ εντός του έτους από την εφαρμογή της «Νέας Αρχής» ίσως αποδειχτεί όνειρο θερινής νυκτός, εάν δεν υπάρξουν επεμβάσεις στο σύστημα προκειμένου να απεγκλωβιστούν όλοι όσοι, ενώ είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν εισφορές για τα προ του 2013 χρέη τους, δεν είναι σε θέση να καταβάλουν παράλληλα και τις τρέχουσες εισφορές.

Η «Νέα Αρχή» είχε συμφωνηθεί κατά τη διαπραγμάτευση των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Έκτοτε, έχουν υποβληθεί προτάσεις και στο γραφείο του πρωθυπουργού, έχουν ασκηθεί πολλαπλές πιέσεις από φορείς εμπόρων και εργοδοτών, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη σοβαρές ενδείξεις για το πόσο έτοιμο και αποφασισμένο είναι το κυβερνητικό επιτελείο να διεκδικήσει την αλλαγή των όρων είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Μάλιστα, το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό με τις οφειλές στον ΟΑΕΕ, σε σημείο που η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης πρότεινε ακόμη και την επέκταση κατά δύο έτη της ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων προκειμένου να αντισταθμιστεί ενδεχόμενη διαγραφή οφειλών για δύο παλαιότερα χρόνια και να διευκολυνθεί μια πραγματική «Νέα Αρχή» με την καταβολή τρεχουσών εισφορών.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το ΙΚΑ προτείνει να αυξηθούν οι δόσεις σε 72 και πάνω, ώστε να διευκολυνθεί και η εξυπηρέτηση των παλαιών και των τρεχουσών εισφορών. Παράλληλα, ζητά την κεφαλαιοποίηση των οφειλών μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2013, παροχή εκπτώσεων επί των πρόσθετων τελών για εφάπαξ εξόφληση από 25% έως 60% και κατάργηση του επιτοκίου 8,15%.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.