ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντίστροφη μέτρηση για τις αποφάσεις Σαμαρά - Βενιζέλου

Μπακογιάννη, Δαμανάκη, Χατζηδάκης, Κούρκουλας ή...

«Θα πρέπει να το δούμε κι αυτό τις επόμενες ημέρες». Αυτή ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο Αντώνης Σαμαράς όταν, την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το νέο επίτροπο της Ελλάδας στην Κομισιόν.

Το Μαξίμου τηρεί σιγή ασυρμάτου ενώ στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία το γαϊτανάκι των ονομάτων καλά κρατεί. Θα επιβεβαιωθεί κάποιο από τα σενάρια ή, όπως με το νέο υπουργό Οικονομικών, θα πέσουν όλοι έξω; Οι απαντήσεις αναμένονται εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, ωστόσο η κατάσταση για τους νυν «υποψηφίους» είναι λίγο ως πολύ δεδομένη.

Ντόρα Μπακογιάννη. Ουδέποτε έκρυψε το ενδιαφέρον της και φρόντισε να το υπενθυμίσει στις δύο συναντήσεις που είχε με τον Αντ. Σαμαρά, πριν τον ανασχηματισμό, και τον Ευ. Βενιζέλο, προ εβδομάδος. Ο κ. Σαμαράς φέρεται να το άφησε ανοικτό ενώ το ίδιο έπραξε, λέγεται, και ο κ. Βενιζέλος. Η κ. Μπακογιάννη από την πλευρά της επενδύει στα ερείσματα που διατηρεί στο εξωτερικό, έκανε προ ημερών επίδειξη δύναμης με το δείπνο προς τιμήν του Αζέρου Προέδρου Αλίγιεφ, παρουσία κορυφαίων επιχειρηματιών, και ποντάρει στην καλή άποψη που έχει ο νέος επικεφαλής της Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και το Βερολίνο. Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς έχει επιφυλάξεις ενώ σημαντικό μέρος του Μαξίμου εξακολουθεί να διατυπώνει απόλυτα αρνητικές απόψεις για την κ. Μπακογιάννη ενώ με τις μεγάλες δυνάμεις να διαγκωνίζονται για τα χαρτοφυλάκια της Επιτροπής είναι αμφίβολο εάν θα μπορούσε να εξασφαλίσει μία θέση με πρεστίζ.

Μαρία Δαμανάκη. Ισχυρίζεται και η πρακτική της Κομισιόν το έχει δείξει ότι η παραμονή της είναι και η πιο ασφαλής μέθοδος για την εξασφάλιση ενός καλύτερου χαρτοφυλακίου για τη χώρα. Ωστόσο, σε αντίθεση με όσα γράφηκαν σε μερίδα του τύπου, η ίδια αναγνώρισε πώς οι πιθανότητες που έχει είναι ελάχιστες και σχολίασε πώς, πιθανά, ούτε το ΠΑΣΟΚ δεν ενθουσιάζεται με το ενδεχόμενο μίας νέας θητείας.

Κωστής Χατζηδάκης. Θα μπορούσε να είναι ο νέος επίτροπος; Λόγω προφίλ αλλά και προϋπηρεσίας στις Βρυξέλλες (ευρωβουλευτής), ναι. Ωστόσο, η εικόνα που έχει για τον πρώην Υπουργό Ανάπτυξης το Μαξίμου, τουλάχιστον αυτή την ώρα, είναι απολύτως αρνητική, συνεπώς οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του.

Δημήτρης Κούρκουλας. Τον πρότεινε ο Ευ. Βενιζέλος για την κυβέρνηση και έγινε θετικά αποδεκτός από το Μαξίμου. Δύο χρόνια αργότερα, το πρωθυπουργικό επιτελείο λέει τα καλύτερα για τη δουλειά που έκανε και ειδικά για τη διαχείριση της ελληνικής Προεδρίας. Αν ο κ. Σαμαράς θελήσει να «δώσει» στον εταίρο του τη θέση του Επιτρόπου – κάτι όμως που θα προκαλούσε αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. - θα μπορούσε κάλλιστα αυτή να καλυφθεί από τον κ. Κούρκουλα.

Ανάμεσα σε αυτά τα τέσσερα ονόματα ακούγονται κι άλλα και ψιθυρίζονται ακόμη περισσότερα, όπως πχ του βουλευτή της ΝΔ και πρώην διπλωμάτη Ανδρέα Ψυχάρη. Οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος δεν αποκλείεται, πάντως, να έχουν και κάτι άλλο στο μυαλό τους, όπως συνέβη και με τον διάδοχο του Γ. Στουρνάρα όπου ουδείς είχε «πετύχει» το όνομα Γκίκας Χαρδούβελης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.