ΚΟΣΜΟΣ

«Η μοναρχία χαίρει της πλειοψηφίας στην Ισπανία»

Αιχμές Ραχόι κατά των πολέμιων του στέμματος

Έπειτα από τις αντιβασιλικές διαδηλώσεις και το δημοψήφισμα που ζητούν οι πολέμιοι της μοναρχίας στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι οι αντίπαλοι της μοναρχίας οφείλουν να χρησιμοποιήσουν «τα νόμιμα εργαλεία», εκτιμώντας πάντως ότι το στέμμα εξακολουθεί να χαίρει «μιας πολύ πλειοψηφικής υποστήριξης» μετά την παραίτηση του βασιλιά Χουάν Κάρλος από το θρόνο.

Εχθές το βράδυ, μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του από τον 76χρονο βασιλιά Χουάν Κάρλος, χιλιάδες Ισπανοί, υψώνοντας την κόκκινη, χρυσή και μοβ σημαία της δεύτερης δημοκρατίας, η οποία είχε ανακηρυχθεί το 1931, βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα ζητώντας να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το μέλλον της μοναρχίας.

spain12

«Όλοι αυτοί που θέλουν να αλλάξουν τους κανόνες του παιγνιδιού μπορούν να το κάνουν. Όμως οφείλουν να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία που προβλέπονται από το νόμο», δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι, στη διάρκεια ενός οικονομικού φόρουμ. «Καταθέστε αν θέλετε ενώπιον του κοινοβουλίου μια αναθεώρηση του Συντάγματος, αν αυτό το Σύνταγμα δεν σας αρέσει. Έχετε απολύτως το δικαίωμα να το κάνετε», πρόσθεσε εκτιμώντας ότι «η μοναρχία χαίρει ιδιαίτερα πλειοψηφικής υποστήριξης στην Ισπανία».

monarc

Ενώ τα δύο σώματα του κοινοβουλίου πρέπει να ψηφίσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες το νόμο περί διαδοχής, που θα φέρει στο θρόνο το μελλοντικό βασιλιά Φελίπε 6ο, ηλικίας 46 χρόνων, τα ισπανικά πολιτικά κόμματα παραμένουν στην πλειοψηφία τους φιλικά προς τη μοναρχία, αρχίζοντας από το δεξιό Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, πρώτη δύναμη της αντιπολίτευσης.

spain10

Η φθορά της μοναρχίας, τα προβλήματα υγείας του βασιλιά και τα σκάνδαλα που στιγμάτισαν το τέλος της βασιλείας του έκαναν να γεννηθεί με φυσικό τρόπο στην Ισπανία μια συζήτηση για την κατάργηση της μοναρχίας. Στην Ισπανία η υποστήριξη του θρόνου είναι ιστορικά «ευμετάβλητη», πολλοί πολίτες, κυρίως μεταξύ των πιο νέων, δεν έχουν γνωρίσει την εποχή της μετάβασης μετά τη δικτατορία του Φράνκο (1939-1975), που ανέδειξε τον Χουάν Κάρλος σε ήρωα της δημοκρατίας.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.