ΥΓΕΙΑ

Από ερευνητές του University College

Ελπίδα για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού

Σε μία ανακάλυψη που θα αυξήσει τις πιθανότητες πρόβλεψης του καρκίνου του μαστού με μια απλή εξέταση αίματος προχώρησαν ερευνητές του University College του Λονδίνου (μεταξύ των οποίων η ελληνικής καταγωγής Ευαγγελία Ουρανία Φουρκαλά), με επικεφαλής τον καθηγητή Μάρτιν Γουιντσβέντερ.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία επικαλείται τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό Genome Medicine, οι ερευνητές ανέλυσαν το DNA από δείγματα αίματος που είχαν λάβει από περίπου 250 γυναίκες, καρκινοπαθείς και μη.

Η βιοχημική ένδειξη που ανακάλυψαν οι επιστήμονες υπάρχει στον οργανισμό όχι μόνο γυναικών που έχουν το μεταλλαγμένο γονίδιο BRCA1, το οποίο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, αλλά και στις γυναίκες που, αν και δεν έχουν την εν λόγω μετάλλαξη, παρ’ όλα αυτά αναπτύσσουν καρκίνο στον μαστό.

Δεν έχει βρεθεί αιτία

Περίπου 10% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού προκαλούνται από μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA1 και BRCA2, οι οποίες κληρονομούνται από τους γονείς, ενώ για το υπόλοιπο 90% δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής κάποια γενετική αιτία. Μια γυναίκα που έχει το γονίδιο BRCA1 αντιμετωπίζει σημαντικό κίνδυνο (85%) να εμφανίσει καρκίνο του μαστού, γεγονός που μερικές φορές οδηγεί στη δραστική και επώδυνη απόφαση να κάνει μαστεκτομή για προληπτικούς λόγους.

Μέχρι σήμερα δεν είχε βρεθεί κάποιος αξιόπιστος τρόπος να προβλέπεται έγκαιρα η πιθανότητα ενός μη κληρονομικού καρκίνου του μαστού, που δεν αφορά δηλαδή τα γνωστά γονίδια BRCA1 και BRCA2. Οπως είπε ο Μάρτιν Γουιντσβέντερ, «προς μεγάλη μας έκπληξη, βρήκαμε την ίδια επιγενετική “υπογραφή” σε πολλές γυναίκες χωρίς τη μετάλλαξη BRCA1, πράγμα που μας επέτρεψε να προβλέψουμε τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού αρκετά χρόνια πριν από τη διάγνωσή του. Τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, επειδή μας δίνουν τη δυνατότητα ενός αιματολογικού τεστ, που θα εκτιμά τον κίνδυνο καρκίνου στις γυναίκες, οι οποίες δεν έχουν τις γνωστές γενετικές μεταλλάξεις».

Όσο πιο νωρίς μια γυναίκα γνωρίζει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, τόσο πιο έγκαιρα θα μπορεί να πάρει τα μέτρα της, κάνοντας τις αναγκαίες αλλαγές στον τρόπο ζωής της, σε συνεννόηση με τον γιατρό της, ο οποίος μπορεί παράλληλα να συστήσει φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση.

Παραμένει πάντως άγνωστο, προς το παρόν, σε ποιο ποσοστό γυναίκες, μεταξύ αυτών που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, έχουν στον οργανισμό τους τη συγκεκριμένη «υπογραφή» (βιοδείκτη), την οποία «διαβάζει» η νέα εξέταση. Σε κάθε περίπτωση όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θεωρείται σημαντικό ότι το τεστ δεν αφορά μόνον όσες γυναίκες έχουν τα ένοχα γονίδια BRCA 1 και 2, αλλά μια ευρύτερη γκάμα γυναικών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.