ΚΟΣΜΟΣ

Υπό το φόβο του ΙΚΙΛ

Ενισχύει την άμυνα στα σύνορά της με το Ιράκ η Τεχεράνη

Προληπτικά μέτρα ενίσχυσης της φρούρησης και της επιτήρησης των συνόρων με το Ιράκ λαμβάνει η Τεχεράνη.

Η κυβέρνηση του Ιράν εντείνει προληπτικά τα μέτρα επιτήρησης και ελέγχου κατά μήκος των συνόρων της Ισλαμικής Δημοκρατίας με το Ιράκ, προκειμένου να αποφευχθεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο εξάπλωσης της βίας των ανταρτών που έχουν καταλάβει πολλές περιοχές της γειτονικής χώρας, δήλωσε χθες Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντολρεζά Ραχμανί - Φαζλί.

Σουνίτες ισλαμιστές μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) προελαύνουν προς την ιρακινή πρωτεύουσα, τη Βαγδάτη, και έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους πολλές περιοχές.

«Λόγω της μοναδικής κατάστασης στο Ιράκ και της εγγύτητάς της με τις δυτικές περιοχές της χώρας μας, έχουμε λάβει μέτρα για την ενίσχυση του ελέγχου, των περιπολιών και της οχυρώσεων κατά μήκος των συνόρων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών.

«Πάντως προς το παρόν δεν ανησυχούμε», επισήμανε ο Ραχμανί - Φαζλί, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Το κίνημα του ΙΚΙΛ πιστεύεται πως αποτελείται από ένα αμάλγαμα μελών σουνιτικών φυλών, ριζοσπαστών ενόπλων και οπαδών του πρώην προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν. Οι εξεγερμένοι δεν μοιράζονται πολλά πέρα από το μίσος τους για την υπό σιιτική ηγεσία κυβέρνηση στη Βαγδάτη.

Το Ιράν, μια χώρα όπου κυβερνά ένα σιιτικό καθεστώς, έχει θορυβηθεί από την προέλαση του ΙΚΙΛ. Η Τεχεράνη έχει διαμηνύσει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο για να αναλάβει δράση για να εγγυηθεί την προστασία ιερών τόπων των σιιτών στο ιρακινό έδαφος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.