ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ενότητα σε περιβάλλον σύγκρουσης...

Οι αντιπαλότητες και οι διαμάχες σε μια δημοκρατία είναι αξερίζωτες. συνιστούν την ανάσα της. Από αυτή τη διαπάλη ο καθένας μπορεί να επωφεληθεί από τη διαύγεια του γείτονά του για να θεραπεύσει τη δική του τύφλωση. Το ιδεώδες θα είναι να κυριαρχήσει στο τέλος η ομοφωνία, πράγμα αδύνατο σε ανθρώπινες συνθήκες. Τι όμως πρέπει να συμβεί σε πραγματικές συνθήκες;

Η γενική βούληση που επικαλείται ο Ρουσώ προϋποθέτει το συνυπολογισμό των διαφορών. Πρέπει επομένως να αναζητηθεί μια γενικότητα που θα περικλείει τις διαφορές.

Σε μια δημοκρατία οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι υποτίθεται πως ενεργούν προς το συμφέρον όλων, μολονότι έχουν εκλεγεί από τις ψήφους μόνο μερικών. Το γεγονός αυτό απαιτεί οι κυβερνώντες και οι ελέγχοντες να βλέπουν τα πράγματα και με τα μάτια των αντιπάλων των οποίων η οπτική και η γνώση διαφέρουν από τη δική τους.

Μια τέτοια προοπτική ενισχύει την ανεκτικότητα και το κριτικό πνεύμα και, μαζί, διευρύνει τις δυνατότητες εξεύρεσης λύσεων σε προβλήματα που ταλανίζουν μια κοινωνία. Άλλωστε, η αίσθηση ότι συμμετέχουν όλοι στην αναζήτηση της βέλτιστης λύσης στα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα δημιουργεί περιβάλλον αισιοδοξίας και ενότητας.

Η παράμετρος που είναι καταλύτης στη δημιουργία περιβάλλοντος ενότητας είναι η αλήθεια. Βέβαια, η αλήθεια είναι εχθρός της εξουσίας και εκείνων που την ασκούν και εδώ ανακύπτει το πρόβλημα. Στη χώρα μας φαίνεται ότι η αλήθεια είναι εχθρός όλου του πολιτικού φάσματος.

Το μείζον πρόβλημα είναι η χώρα, μετά από πολύχρονες περιπέτειες, να εισέλθει στην τροχιά δημοκρατικής λειτουργίας. Για το σκοπό αυτό πρέπει όλοι οι πολιτικοί σχηματισμοί να συμβάλουν με τις στάσεις τους και τις πρωτοβουλίες τους στην εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών και την τόνωση του κριτικού διαλόγου σε περιβάλλον ηπιότητας. Διαφορετικά, οι ανώφελες συγκρούσεις της κορυφής θα μεταφέρονται και στη βάση, τους πολίτες, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση από την πολυπόθητη ενότητα που θα αναζωογονήσει την πολιτική ζωή της χώρας.

Η έναρξη ενός καλόπιστου διαλόγου με συγκρούσεις θα αναδείξει όλες τις πτυχές του πολιτικού μας προβλήματος που μεταφράζεται σε πρόβλημα αξιακό με κατάληξη την οικονομία.

Ποιες είναι οι θέσεις των κομματικών σχηματισμών στην παιδεία, στην ανάπτυξη, στη διαχείριση του χρέους, στο μεταναστευτικό, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στο περιβάλλον,...ποιά είναι τα σημεία σύγκρουσης, ποιες είναι οι συγκλίσεις, ποιες είναι οι συγκεκριμένες προτάσεις αντιμετώπισής τους;

Η καθαρότητα των κομματικών σχηματισμών θα ενισχύσει το κύρος τους και μαζί το κριτικό πνεύμα των πολιτών.

Είναι καιρός να διαλυθούν οι προκαταλήψεις για τους πολιτικούς μας. Το ρόλο για την επικράτησή τους να τον έχουν μόνο οι θέσεις τους στο πρόβλημα της χώρας.

Η δημοκρατία απαιτεί την αλήθεια και τη διανοητική εντιμότητα για να έχει μέλλον στη χώρα μάλιστα που επινοήθηκε η πολιτική συνείδηση και το κράτος δικαίου.

 

Ο. Καθηγητής Χρήστος Β. Μασσαλάς-π. Πρύτανης του Π.Ι.

E-mail: [email protected]

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.