ΕΛΛΑΔΑ

Απόφαση του ΣτΕ

ΓΣΕΕ: Επανέρχεται η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας εξέδωσε απόφαση (με αρ. 2307/2014) με την οποία έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης της ΓΣΕΕ και «ακύρωσε τις διατάξεις του άρθρου 3 παρ. 1,2 και 4 της ΠΥΣ 6/2012 (2ο Μνημόνιο), ως αντίθετες στο άρθρο 22 παρ. 2 του Συντάγματος», όπως ανακοίνωσε η Συνομοσπονδία.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣΤΕ , «αποτελεί ρωγμή στη λογική των μνημονίων και είναι μια ακόμη δικαίωση των αγώνων της ΓΣΕΕ η οποία είχε ζητήσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας την ακύρωση του συνόλου των διατάξεων της Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου 6/2012, με την οποία τέθηκαν σε ισχύ σειρά βάναυσων και αντεργατικών μέτρων, σε εφαρμογή των δεσμεύσεων του 2ου Μνημονίου», προσθέτει η ΓΣΕΕ.

Με την ακύρωση της επίμαχης διάταξης του άρθρου 3 της ΠΥΣ 6/2012, σημειώνει, «θα αναβιώσει το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, που αποτελεί τον επικουρικό μηχανισμό στήριξης της συλλογικής αυτονομίας και εξασφαλίζει την ύπαρξη συλλογικών ρυθμίσεων. Θα αποκατασταθεί ακόμη η δυνατότητα ρύθμισης με διαιτητική απόφαση του συνόλου των όρων εργασίας που μέχρι σήμερα είχαν εγκαταλειφθεί στην ατομική διαπραγμάτευση, δηλαδή στην υποταγή του εργαζομένου στον εργοδότη».

Με τις ρυθμίσεις του 2ου Μνημονίου είχε καθιερωθεί το δικαίωμα προσφυγής στη διαιτησία αποκλειστικά με κοινή συμφωνία των μερών (άρθρο 3 παρ. 1), η προσφυγή στη διαιτησία είχε περιορισθεί αποκλειστικά στον καθορισμό βασικού μισθού ή/και βασικού ημερομισθίου με απαγόρευση ρύθμισης οποιουδήποτε άλλου ζητήματος, ακόμη και διατηρητικών ρητρών (άρθρο 3 παρ. 2), ενώ εκκρεμείς προσφυγές στον ΟΜΕΔ αν μεν είχαν κατατεθεί μονομερώς ετίθεντο στο αρχείο, ενώ αν είχαν κατατεθεί με κοινή συμφωνία κρίνονταν σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της ΠΥΣ 6/2012 (άρθρο 3 παρ. 4) .

«Είναι αυτονόητο ότι για τα υπόλοιπα μέτρα του 2ου Μνημονίου που δεν ακυρώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας η Συνομοσπονδία θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ για όλα τα χειρουργικά νομοθετικά χτυπήματα στα εργασιακά του καθαρά ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα, που συνιστούν εκτός όλων των άλλων παραβίαση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη (ΕΚΧ), όπως και του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτίθεται να καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Ευρώπης και σε όλα τα αρμόδια, δικαιοδοτικά και μη, όργανα. Για το σκοπό αυτό η Νομική Υπηρεσία της ΓΣΕΕ προετοιμάζει ήδη τη σχετική διαδικασία, με τη συνδρομή διακεκριμένων Ελλήνων νομικών, σε συνεργασία και με αναγνωρισμένου κύρους νομικούς της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (ITUC) και της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ)», καταλήγει η ΓΣΕΕ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.