ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η φαβέλα και η μπάλα

Καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα και όλοι έχουν στηθεί μπροστά στις οθόνες να απολαύσουν το Μουντιάλ, ρίχνω ματιές σε φωτογραφίες και σχόλια που απεικονίζουν την Βραζιλία των δύο ταχυτήτων.

Η Βραζιλία είναι πλέον αναπτυσσόμενη χώρα. Πολυκατοικίες με πισίνες στα μπαλκόνια υψώνονται δίπλα στις παραγκουπόλεις . Οι πλούσιοι τουρίστες μπορούν να ξεροψήνονται χωρίς ενοχές στις παραλίες της Κοπακαμπάνα. Ο δήμαρχος Οαέζ υποστηρίζει σθεναρά ότι το Μουντιάλ είναι το διαβατήριο για την αναμόρφωση της πόλης. Τα έργα υποδομής θα δώσουν δουλειά στον κόσμο. Τα έργα θα μείνουν και για τις επόμενες γενιές. Τι; Το έχετε ξανακούσει αυτό; Εκατομμύρια δολάρια ξοδεύονται για έργα-βιτρίνα ενώ την ίδια στιγμή χιλιάδες νεαροί Βραζιλιάνοι αναγκάζονται να ξενιτευτούν για να βρουν δουλειά.

Σιγά –σιγά οι δυο μεγαλύτερες πόλεις της Βραζιλίας μετατρέπονται σε ένα άμορφο τοπίο που προορίζεται για τις φυλές των φιλάθλων και των τουριστών . Κανένας δεν ενδιαφέρεται για τους κατοίκους. Η αύξηση στις τιμές των αστικών συγκοινωνιών ήταν το ποτήρι που ξεχείλισε . Η μεσαία τάξη βγήκε στους δρόμους ζητώντας λεφτά για την παιδεία και την υγεία.

Οι εξαθλιωμένοι κάτοικοι εκτοπίζονται από τις παραγκουπόλεις. Κραυγές και δάκρυα στις φαβέλες. Οι αστυνομικοί σημαδεύουν με τα όπλα τους οργισμένους κατοίκους της φαβέλας Παβάο- Παβαοζίνιο . Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν μετά τον θάνατο από ξυλοδαρμό ενός επαγγελματία χορευτή που βρέθηκε ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά αστυνομικών και εμπόρων ναρκωτικών.

Από την ημέρα της ανακοίνωσης της ανάληψης των Ολυμπιακών αγώνων γύρω στις 80.000 άνθρωποι θα απομακρυνθούν από τα σπίτια τους. Τα πρώτα θύματα είναι οι κάτοικοι των παραγκουπόλεων που θα οδηγηθούν κυριολεκτικά στο περιθώριο. Καθώς οι τιμές της γης ανεβαίνουν και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Ρίο, η γη «παίρνει φωτιά» και τα μεσαία στρώματα δεν θα αντέξουν τα υψηλά ενοίκια. Οι εξώσεις θα τους στείλουν στις φαβέλες.

Η FIFA ανακοίνωσε ότι δεν θα περιληφθούν λόγοι του προέδρου Σεπ Μπλάτερ στην τελετή έναρξης του Μουντιάλ. Προφανώς, θέλει να αποφύγει τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίες που είναι έτοιμες να ξεσπάσουν. Την δυσαρέσκεια των Βραζιλιάνων που κατεβαίνουν στους δρόμους για να καταγγείλουν την δαπάνη των δισεκατομμυρίων δολαρίων για γήπεδα. Λεφτά με τα οποία η κυβέρνηση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της στέγης.

«Είμαι χαρούμενη που είμαι πόρνη», ήταν το επίσημο σλόγκαν στην καμπάνια της κυβέρνησης της Βραζιλίας που είχε σκοπό να νομιμοποιήσει την πορνεία . Η καμπάνια δέχτηκε χιλιάδες επικρίσεις και αποσύρθηκε. Ωστόσο το Μουντιάλ είναι υπεύθυνο για την έκρηξη πορνείας στη Βραζιλία. Η παιδική πορνεία είναι μια από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στη χώρα.

Στη γειτονιά Μπανγκού του Ρίο κοντραρίστηκαν δυο ομάδες εφήβων, η μια μάλιστα φορούσε τα χρώματα της εθνικής Βραζιλίας. Όταν ο διαιτητής σφύριξε πέναλτι… η μπάλα βρήκε τα δίχτυα και οι νεαροί ανήλικοι οπαδοί… έβγαλαν πιστόλια για να πανηγυρίσουν.

Εδώ και ένα μήνα ο στρατός αντικαθιστά πλέον την αστυνομία στους δρόμους της φαβέλας του Μαρέ. Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι και ξένοι θα βρεθούν στη Βραζιλία για να παρακολουθήσουν το φετινό Μουντιάλ. Το ποδόσφαιρο είναι το όνειρο για τα παιδιά που ζουν στις φαβέλες. Τα χιλιάδες αγόρια και κορίτσια που βρίσκονται συνέχεια στους δρόμους και τελικά πέφτουν στα ναρκωτικά και την πορνεία. Στις υποβαθμισμένες περιοχές η πορνεία μοιάζει να είναι η μόνη διέξοδος, σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης «Barraca da Amizade».

Οι κάτοικοι στις φαβέλες αποφάσισαν να διοργανώσουν το δικό τους Μουντιάλ, το οποίο θα αρχίσει με φιλικό παιχνίδι στη φαβέλα της Σάντα Μάρτα. Το γήπεδο του ποδοσφαίρου όπου θα διεξαχθεί το τουρνουά βρίσκεται στην κορυφή της φαβέλας.

«Πολλοί άνθρωποι αντιδρούν στη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν εξαιτίας του Μουντιάλ. Η κυβέρνηση ξοδεύει ένα σωρό χρήματα για γήπεδα ενώ κάποιοι άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους. » , θα πει ο Τιμ, ο 14χρονος νεαρός που θα παίξει τερματοφύλακας σε μια από τις ομάδες του τουρνουά.

«Καλύτερα να έδιναν χρήματα για την παιδεία και την υγεία», δηλώνει ένα κορίτσι στο CNN.

Μπάλα και σάμπα. Φτώχεια και όνειρο. Οι δυο όψεις ενός κόσμου που ζει το βραζιλιάνικο όνειρο. Στην παραλία της Κοπακαμπάνα μια τεράστια εξέδρα έχει στηθεί. Μικροί και μεγάλοι, πλούσιοι και φτωχοί , τουρίστες και ντόπιοι θα στηθούν για το μεγάλο θέαμα. Λίγα μέτρα πιο πέρα, οι φαβέλες . Το δικαίωμα στο όνειρο. Η ψευδαίσθηση της επιτυχίας. Η μπάλα είναι το διαβατήριο. Η διαφυγή από τη φτώχεια.

Με μια μπάλα τα παιδιά στις φαβέλες αναζητούν την ελπίδα που δεν έχει θέση στη ζωή τους. Στο πρώτο σφύριγμα, οι οπαδοί της «Σελεσάο» θα δώσουν το παρόν. Τι σημασία έχει σε ποια μεριά της πόλης βρίσκεται κανείς. Ο ίδιος ενθουσιασμός , η ίδια έκρηξη αδρεναλίνης στην παραλία της Ιπανέμα, της Κοπακαμπάνα και στα επικίνδυνα στενά του Μαρέ.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.