ΚΟΣΜΟΣ

Αποζημιώσεις για τα ελαττωματικά μοντέλα

Η GM δίνει ένα εκατ. δολάρια για κάθε θάνατο με όχημά της

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο δολάρια θα προσφέρει η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία  General Motors (GM) για κάθε θάνατο που σημειώθηκε στα δυστυχήματα που οφείλονται στο ελαττωματικό σύστημα ανάφλεξης σε κάποια οχήματά της, το οποίο την οδήγησε στην ανάκληση 2,6 εκατομμυρίων εξ αυτών, δέκα χρόνια μετά τον πρώτο εντοπισμό του προβλήματος.

Σύμφωνα με τους όρους της αποζημίωσης που ανακοίνωσε ο δικηγόρος Κένεθ Φάινμπεργκ, η GM θα δώσει επίσης 300.000 δολάρια σε κάθε επιζώντα σύζυγο και 300.000 δολάρια σε κάθε κηδεμόνα θύματος.

Το πρόγραμμα προβλέπει ακόμη την καταβολή αποζημίωσης σε κάθε πρόσωπο που υπέστη σωματική βλάβη. Το ποσό ξεκινά από τα 20.000 δολάρια (για ελαφρά τραυματίες που πέρασαν μία νύχτα στο νοσοκομείο) και φτάνει τα 500.000 δολάρια, για όσους νοσηλεύθηκαν για τουλάχιστον 32 νύχτες.

Ο Φάινμπεργκ, που έγινε γνωστός επειδή έκανε τον διακανονισμό για την παροχή αποζημιώσεων από τη BP μετά την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού το 2010, επεσήμανε ότι δεν θα υπάρχει «όριο» στο ποσό που θα λαμβάνουν κάποιες κατηγορίες θυμάτων.

Η GM δεν θα λάβει υπόψη της τυχόν προσωπικές ευθύνες των οδηγών (υπερβολική ταχύτητα, υπέρβαση του ορίου κατανάλωσης αλκοόλ) στην εξέταση των αιτημάτων για την υποβολή αποζημιώσεων.

Τα θύματα και οι οικογένειές τους που έχουν ήδη καταλήξει σε διακανονισμό με την GM χωρίς να γνωρίζουν ότι το όχημά τους διέθετε ελαττωματικό εξάρτημα «μπορούν να ζητήσουν επιπλέον αποζημίωση».

Η GM ανακάλεσε τον Φεβρουάριο, δέκα χρόνια μετά τον εντοπισμό ενός ελαττώματος στο σύστημα ανάφλεξης οχημάτων της που εμπόδιζε την κανονική λειτουργία του αερόσακου, 2,6 εκατομμύρια Chevrolet Cobalt, Saturne Ion και Sky Pontiac 5 καθώς και Solstice που κατασκευάστηκαν από το 2003 ως το 2011.

Το πρόβλημα αυτό συνδέεται με 54 ατυχήματα και τουλάχιστον 13 θανάτους, σύμφωνα με έναν απολογισμό της αυτοκινητοβιομηχανίας.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.