ΠΙΤΤΑΚΙΟΝ

Βλέποντας τη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο προσφυγικό, με τις επιτάξεις και τα ΜΑΤ στα νησιά, καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι η πολιτική, πέραν των άλλων -πολλών, είναι η αλήθεια- χαρακτηρισμών που της έχουν αποδοθεί, είναι και η ικανότητα διαχείρισης του αβδηρητισμού και της ...λακαμίας.

ΚΟΣΜΟΣ

Τρεις νεκροί και δύο αγνοούμενοι

Οι συνθήκες του τραγικού θανάτου μεταναστών στα ανοιχτά της Σικελίας

Σε πρόσκρουση της σωσίβιας λέμβου μέσα στην οποία επέβαιναν μετανάστες με το πλοίο Norient Star (σημαία Μάλτας) οφείλεται ο θάνατος τριών ανθρώπων, νότια της Σικελίας, την περασμένη Κυριακή. Δύο άτομα αγνοούνται. Αδυναμία της Ιταλίας να φιλοξενήσει περισσότερους μετανάστες.

Σε εικόνες της ιταλικής αστυνομίας που μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μπορεί κανείς να διακρίνει με σαφήνεια την λέμβο από την οποία οι μετανάστες, με ανεμόσκαλα, αρχίζουν να ανεβαίνουν στο πετρελαιοφόρο Norient Star. Mετά από λίγο, όμως, δημιουργείται πανικός, διότι η λέμβος, έστω και με σχεδόν ανεπαίσθητο τρόπο, συγκρούεται με το πλοίο, τρυπά, και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ανατρέπεται.

Οι «απελπισμένοι της θάλασσας» προσπάθησαν να βουτήξουν και κολυμπήσουν, βρίσκονταν ακριβώς δίπλα στο μαλτέζικο πλοίο. Τρεις μετανάστες, όμως, δεν τα κατέφεραν και έχασαν την ζωή τους από πνιγμό. Άλλοι δυο συνεχίζουν να αγνοούνται. Αρχικά, οι θάνατοι αυτοί είχαν συνδεθεί με τις κακές συνθήκες του διάπλου της Μεσογείου, από την Λιβύη μέχρι την Κάτω Ιταλία.

Στο μεταξύ, στην Σικελία, ο δήμαρχος της Κατάνης Έντσο Μπιάνκο ζήτησε από την ιταλική κυβέρνηση να κηρύξει όλη την χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω των αδιάκοπων αφίξεων προσφύγων και μεταναστών. Ο Μπιάνκο επανέλαβε ότι όλες οι υποδομές της Σικελίας είναι υπερπλήρεις, αναφέροντας, ως παράδειγμα, το σύνολο των κλειστών γυμναστηρίων, ενώ εξέφρασε και πάλι την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αρχίσει να στηρίζει δυναμικότερα την ιταλική ανθρωπιστική αποστολή Mare Nostrum.

Τις τελευταίες ώρες, παράλληλα, οι ιταλικές αποφάσισαν να στέλνουν μέρος των πλοίων που μεταφέρουν μετανάστες, στην ευρύτερη περιοχή του Μπάρι, στην Απουλία, ενώ τα μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι είναι αδύνατον, στην φάση αυτή, να εξεταστούν, όπως θα έπρεπε, οι χιλιάδες αιτήσεις πολιτικού ασύλου που έχουν υποβληθεί.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.