ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έστειλε έγγραφο στη Βουλή

Καμπανάκι Προβόπουλου: Μεταρρυθμίσεις ή οικονομική αστάθεια

«Καμπανάκι» χτύπησε ο απερχόμενος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος στην τελευταία του πράξη από αυτή την θέση. Στην Έκθεσή του για την Νομισματική Πολιτική που κατέθεσε σήμερα στην Βουλή απηύθυνε σαφή προειδοποίηση για συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, καθώς «παραμένει υπαρκτός ο κίνδυνος για την ανάκαμψη της οικονομίας».

Όπως αναφέρει, στην Έκθεση η πορεία βελτίωσης που εμφάνισε τον τελευταίο καιρό η ελληνική οικονομία, η οποία της επέτρεψε την έξοδο της στις αγορές, δεν είναι δεδομένη και θα μπορούσε να διαταραχθεί. «Για το 2015 η ΤτΕ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί περίπου κατά 0,5%. Ωστόσο προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση ή ανατροπή της ακολουθούμενης πολιτικής θα οδηγούσε σε νέο αποκλεισμό από τις αγορές και θα επανέφερε τη χώρα σε περίοδο οικονομικής αστάθειας. Ο κίνδυνος αυτός δεν πρέπει να υποτιμάται, καθώς η επάνοδος της χώρας στις διεθνείς αγορές αντανακλά κυρίως το γεγονός ότι οι αγορές προεξοφλούν τη συνέχιση της δημοσιονομικής και μεταρρυθμιστικής προσπάθειας», επισημαίνει ο κ. Προβόπουλος.

Για να αποτραπούν οι κίνδυνοι, σύμφωνα με τον απερχόμενο διοικητή, η αναδιάρθρωση της οικονομίας και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα σε όλους τους τομείς. Η οικονομική πολιτική πρέπει τώρα να πείσει ότι δεν εφησυχάζει και δεν οπισθοδρομεί, αλλά είναι έτοιμη να βαδίσει έως το τέλος του δρόμου: τη δημιουργία μιας δυναμικής και εξωστρεφούς οικονομίας, υπογραμμίζει στην Έκθεση.

PROVOPOULOS_IMG_2014_06_12_091

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα ο κ. Προβόπουλος επισημαίνει ότι είναι ανάγκη να γίνει αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι το τραπεζικό σύστημα οφείλει να συμβάλει στην κλαδική αναδιάρθρωση της οικονομίας. Υποστήριξε μάλιστα ότι μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίησή τους οι τράπεζες έχουν πλέον διευρυμένες δυνατότητες προκειμένου να στηρίξουν με χρηματοδότηση την οικονομική δραστηριότητα.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.