ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι περιμένει τον Υπουργό Οικονομικών

Και μετά τον ανασχηματισμό …τα μέτρα

Και μετά τον ανασχηματισμό, τι; Η Κυβέρνηση έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών κυρίως για μειώσεις φόρων, αλλά ο υπουργός Οικονομικών θα έρθει αντιμέτωπος τόσο με την σκληρή πραγματικότητα της φορο-εξάντλησης των Ελλήνων πολιτών που αδυνατούν πλέον να εξοφλήσουν τα χρέη τους, αλλά και με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από προηγούμενες διαπραγματεύσεις.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ήδη υπάρχει συμφωνία για κατάργηση εκπτώσεων σε δαπάνες, νέο μισθολόγιο, αλλαγή μη μισθολογικών δαπανών, πλαίσιο ομαδικών απολύσεων, νέο ασφαλιστικό, νέες παρεμβάσεις σε γάλα, φάρμακα, ψωμί, λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές αν κριθούν αναγκαίες και άλλα, που αναμένεται ουσιαστικά να δρομολογηθούν από Οκτώβριο.

Νωρίτερα, θα ξεκινήσει σειρά παρεμβάσεων με ορισμένο χρονοδιάγραμμα για κατάργηση φόρων-τελών υπερ τρίτων, αλλά και για επανεξέταση της απόδοσης του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο με παρεμβάσεις «εξάλειψης» εξαιρέσεων αν χρειαστούν από το 2015.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για λήψη ισοδύναμων μέτρων σε περιπτώσεις δικαστικών αποφάσεων που ανατρέπουν την εισοδηματική πολιτική, όπως αυτή των ενστόλων, αλλά και να κλείσει πιθανό κενό το 2015 «με την επέκταση των μέτρων που λήγουν»: Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έκθεση Τόμσεν αναφέρεται πως «υπό τις τρέχουσες προβλέψεις, πιστεύουμε ότι θα είναι αναγκαίο να επεκταθεί η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης» με την αίρεση ότι θα επανεξεταστεί το ζήτημα στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2015.

Έχει συμφωνηθεί κανόνας υπεραπόδοσης για το υπό ποιους όρους θα γίνονται παροχές την μετά μνημονίου εποχή, υπάρχει όμως και πρόβλεψη όρος παροχών αν πάει καλύτερα το 2014, με πρώτο βήμα τη «μείωση του υψηλού συντελεστή φορολογίας».

Στις παραπάνω δεσμεύσεις προστίθενται και τα «άμεσα» μέτρα, τα 12 προαπαιτούμενα για τις υποδόσεις Ιουνίου – Ιουλίου, που περιλαμβάνουν από νέο χωροταξικό και δασικό νόμο, έως παρεμβάσεις στους φόρους υπέρ τρίτων στο περιθώριο κέρδους των φαρμακείων κλπ.

Περιλαμβάνει επίσης σειρά παρεμβάσεων με ορισμένο χρονοδιάγραμμα για κατάργηση φόρων-τελών υπέρ τρίτων, αλλά και αναθεώρηση του οργανικού νόμου του Γενικού Λογιστηρίου τον Οκτώβριο, «για να διασφαλιστεί ότι είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με το εν εξελίξει πρόγραμμα μεταρρύθμισης των δημόσιων οικονομικών».

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η συμφωνία για μια σειρά από μέτρα, που η μέχρι σήμερα εφαρμογή τους δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα:

1. Μη συνταγογραφούμενα Φάρμακα. Αν δεν υπάρχει σημαντική μείωση των τιμών μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2014, θα υπάρξει άμεση απελευθέρωση για όλα τα προϊόντα.

2. Φαρμακεία. Επανεξέταση στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014, με βάση τις πρακτικές σε άλλες χώρες της ΕΕ, και νομοθεσία στο τέλος του 2014 με τις αλλαγές που απαιτούνται για να ευθυγραμμιστεί το πλαίσιο λειτουργίας τους.

3. Γάλα. Αξιολόγηση των επιπτώσεων στο τέλος του 2014 και δέσμευση για πρόσθετες νομοθετικές αλλαγές αμέσως, εάν παραμείνουν οι τιμές του γάλακτος σε υψηλά επίπεδα.

4. Ψωμί / αρτοποιεία. Αξιολόγηση έως το τέλος Σεπτεμβρίου και, αν χρειαστεί νέες αλλαγές στο τέλος του 2014.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.