MEDIA

Κινητοποιήσεις σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Διαδήλωσαν στο Ραδιομέγαρο για τον ένα χρόνο από το «μαύρο» στην ΕΡΤ

Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» έξω από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το κλείσιμο της ΕΡΤ που διοργάνωσαν Ομοσπονδίες, και εργαζόμενοι από τον χώρο των ΜΜΕ.

Εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του ΚΚΕ, της ΔΗΜΑΡ και άλλων κομμάτων, πρόεδροι Ομοσπονδιών και Σωματείων και δημοσιογράφοι μίλησαν για τη «μαύρη επέτειο» και ζήτησαν την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

«Πριν από ένα χρόνο είχαμε αντιδημοκρατική εκτροπή και πραξικόπημα με το κλείσιμο της ΕΡΤ» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας που παραβρέθηκε στη συγκέντρωση, παρουσία της εκλεγμένης περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου. «Μετά από ένα χρόνο γνωρίζουμε ότι φίμωσαν την ΕΡΤ γιατί έτσι το ζήτησαν οι τεχνοκράτες της Τρόικας, για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα, γιατί δεν αντέχουν την πλουραλιστική ενημέρωση», τόνισε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως η ΕΡΤ έγινε σύμβολο αγώνα. Παράλληλα έκανε λόγο για ένα κακέκτυπο «τύπου ΥΕΝΕΔ» που αντικατέστησε την ΕΡΤ, δίνοντας την υπόσχεση ότι «σύντομα η ΕΡΤ θα επιστρέψει στην υπηρεσία της δημοκρατίας και της πλουραλιστικής ενημέρωσης».

«Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ αποτελούν παράδειγμα αγώνα», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ζητώντας κινητοποίηση όλων των πολιτικών δυνάμεων προκείμενου να ανατραπεί η υπάρχουσα κατάσταση και να ανοίξει η ΕΡΤ.

«Το κλείσιμο της ΕΡΤ και η απόλυση των χιλιάδων εργαζομένων της ήταν το πιο ηχηρό δείγμα μιας αντιλαϊκής βάρβαρης πολιτικής που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα, ιδιωτικοποιεί ή κλείνει δημόσιες επιχειρήσεις, απολύει εργαζομένους, καταργεί ασφαλιστικά και άλλα εργασιακά δικαιώματα για ένα και μόνο στόχο: Να ενισχύσει τους μονοπωλιακούς ομίλους» είπε με τη σειρά του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ζητώντας το άμεσο άνοιγμα της ΕΡΤ και την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων.

anoixti open

ert sygentrosi

Χαιρετισμό στην συγκέντρωση έκανε και μέλος των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών που ζητούν την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης, που έχει διατάξει την επαναπρόσληψή τους.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ «η 11η Ιουνίου δεν είναι "μία ημέρα- σταθμός για το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης" όπως ισχυρίζονται. Είναι μια μαύρη μέρα-όνειδος για τη Δημοκρατία και την ενημέρωση στην Ελλάδα».

Συναυλία  με κεντρικό αίτημα την επαναλειτουργία της ΕΡΤ απόψε και έξω από το κτίριο της ΕΤ-3 στην οδό Λεωφόρος Στρατού, στη Θεσσαλονίκη.

Κινητοποιήσεις και το μεσημέρι

Το μεσημέρι, στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε πορεία και συλλαλητήριο από συνδικάτα που είχαν καλέσει σε πανεργατική κινητοποίηση, αντιδρώντας στις κυβερνητικές πολιτικές. Από τις 12:00 εργαζόμενοι στα ΜΜΕ συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ που μαζί με Ομοσπονδίες και Ενώσεις του Τύπου είχαν κηρύξει τετράωρη στάση εργασίας.

Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 13:00 από την Πλατεία Κλαυθμώνος και γύρω στις 14:00 οι διαδηλωτές, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, έφτασαν στο υπουργείο Οικονομικών, όπου παραμένουν συγκεντρωμένες οι καθαρίστριες, ζητώντας την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης, που έχει διατάξει την επαναπρόσληψή τους.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ «η 11η Ιουνίου δεν είναι "μία ημέρα- σταθμός για το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης" όπως ισχυρίζονται. Είναι μια μαύρη μέρα-όνειδος για τη Δημοκρατία και την ενημέρωση στην Ελλάδα».

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον ένα χρόνο από το κλείσιμο της ΕΡΤ έκαναν το μεσημέρι στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους δημοσιογράφοι μέλη της ΕΣΗΕΜΘ και τεχνικοί.

Οι διαδηλωτές άνοιξαν μεγάλο πανό, αρχικά ψηλά, για να είναι ευδιάκριτο από τους διερχόμενους οδηγούς από την οδό Τσιμισκή και στη συνέχεια το πήραν στα χέρια και έκλεισαν συμβολικά για λίγα λεπτά τον δρόμο, στο ίδιο σημείο. Οι δημοσιογράφοι της ΕΣΗΕΜΘ συμμετείχαν με τετράωρη στάση εργασίας 12-4 στη διαμαρτυρία για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Την επαναλειτουργία της ΕΡΤ ζήτησε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Τάσος Φωκιανίδης, θέτοντας με έμφαση και τη διάσταση των συνεπειών στην περιφερειακή ενημέρωση και στις τοπικές κοινωνίες από το κλείσιμο της ΕΤ3 και των περιφερειακών σταθμών, καθώς και τις επιπτώσεις «στις ζωές 2.700 ανθρώπων και των οικογενειών τους», αλλά κυρίως «από το «μαύρο» στην ίδια την ενημέρωση και κατ' επέκταση στη δημοκρατία». «Εξάλλου, η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στον λαό και στην Ευρώπη ότι θα δώσει στον ελληνικό λαό την δημόσια τηλεόραση που πρέπει, μια δημόσια ενημέρωση που πρέπει, για να έχουμε και την δημοκρατία που μας πρέπει, να λειτουργεί σωστά» πρόσθεσε. Δηλώσεις στο ίδιο μήκος κύματος έκαναν ο διευθυντής της ΕΣΗΕΜΘ Γ. Κοτσιφός και ο πρόεδρος της ΕΤΙΤΒΕ Γ. Παπαδόπουλος.

ΣΥΡΙΖΑ

Συμπληρώνεται «ένας χρόνος από το πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ. Ένας χρόνος από την επίθεση του κ. Σαμαρά στο δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης. Ένας χρόνος που συνεχίζεται ο ηρωικός αγώνας των εργαζομένων της ΕΡΤ, ο οποίος ξεπερνά το αίτημα για την επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και αφορά την υπεράσπιση της δημοκρατίας», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν στη συγκέντρωση έξω από το Ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής στις 19.00 και σημειώνει: «Δίνουμε ένα ισχυρό μήνυμα αντίστασης και ανατροπής, για μια δημόσια ραδιοτηλεόραση ανεξάρτητη, πλουραλιστική, στην υπηρεσία του πολιτισμού και της δημοκρατίας».

ΔΗΜΑΡ

Ο «ξαφνικός θάνατος» της ΕΡΤ πέρασε και θα παραμείνει στην πολιτική ιστορία ως κορυφαία πράξη θεσμικού αυταρχισμού. Το « μαύρο» στη δημόσια ραδιοτηλεόραση ήταν «μαύρο» στη δημοκρατία. Και, ταυτόχρονα, «μαύρο» στην ιδιωτική ζωή και την καθημερινότητα χιλιάδων εργαζομένων, που απολύθηκαν εν μια νυκτί και δεν έχουν πάρει ακόμα τις αποζημιώσεις τους.

Η Δημοκρατική Αριστερά, που αποχώρησε από την τότε τρικομματική κυβέρνηση, αρνούμενη να αποδεχθεί μονομερείς αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις που κατέλυαν κάθε έννοια κυβερνητικής συνεργασίας, επιμένει ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχουν σχέση με οριζόντιες απολύσεις και λογικές πυγμής.

Ανεξάρτητοι Έλληνες

«H συμπλήρωση ενός χρόνου από το κλείσιμο της ΕΡΤ αποτελεί μαύρη επέτειο. Το μαύρο στην ΕΡΤ ισούται με γαλαζοπράσινη ενημέρωση, ισούται με ανεργία για χιλιάδες εργαζομένους, ισούται με κατάλυση της ίδιας της Δημοκρατίας. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα ανεβάσουμε ξανά τους διακόπτες της πραγματικής ενημέρωσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Τ. Κουίκ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.