ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχία εκφράζει η κυβέρνηση της χώρας

Με νέα χρεοκοπία απειλείται η Αργεντινή

Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της Αργεντινής αναμένεται να υπερδιπλασιασθεί το 2015, ενισχύοντας την πίεση στη χώρα να τερματίσει τη 12ετή διαμάχη με πιστωτές της και να ανακτήσει πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, αναφέρει τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής κ. 'Αξελ Κισίλοφ προειδοποίησε την Τετάρτη από τη Νέα Υόρκη ότι η χώρα του ωθείται σε νέα χρεοκοπία, μετά την πρόσφατη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πληρωμές της Αργεντινής σε ξένο νόμισμα για την εξυπηρέτηση του χρέους της θα αυξηθούν σε 9,4 δισεκ. δολάρια το επόμενο έτος και μπορεί να φθάσουν και τα 10,8 δισεκ. δολάρια, καθώς η κυβέρνηση στο Μπουένος Άιρες συμφώνησε εφέτος να προχωρήσει σε πληρωμές συνολικού ύψους περίπου 1,5 δισεκ. δολαρίων, το 2015, στη Λέσχη των Παρισίων, την Παγκόσμια Τράπεζα και τη Repsol. Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας μειώθηκαν κατά 30% πέρυσι και έχουν υποχωρήσει στα 29 δισεκ. δολάρια, ήτοι το χαμηλότερο επίπεδό τους για την τελευταία οκταετία.

Σύμφωνα με αναλυτές, υπάρχουν βραχυπρόθεσμες λύσεις στις οποίες μπορεί να καταφύγει η Αργεντινή για να αντιμετωπίσει τα ταμειακά της προβλήματα, εφόσον επανέλθει σύντομα στις διεθνείς αγορές δανεισμού, από τις οποίες αποκόπηκε το 2002, όταν κήρυξε στάση πληρωμών για ομόλογά της ύψους 100 δισεκ. δολαρίων. Για να επανέλθει, όμως, στις αγορές, η Αργεντινή πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με τους επενδυτές που δεν δέχθηκαν τις προσπάθειες για το «κούρεμα» των ομολόγων της και που πέτυχαν την περασμένη εβδομάδα μία ακόμη νίκη σε βάρος της χώρας στα αμερικανικά δικαστήρια.

Μετά από πολλά χρόνια που απέρριπτε τη διαπραγμάτευση με τους επενδυτές αυτούς, η Αργεντινή δηλώνει τώρα ότι είναι έτοιμη να συζητήσει. Εάν δεν τους πληρώσει ή δεν καταλήξει σε συμφωνία μαζί τους, τα αμερικανικά δικαστήρια θα την εμποδίσουν να εξυπηρετήσει το χρέος της και έναντι της μεγάλης πλειονότητας των πιστωτών της (πάνω από το 90%) οι οποίοι είχαν συμφωνήσει με την αναδιάρθρωση των ομολόγων τους. Η επόμενη πληρωμή των ομολόγων αυτών αναμένεται για την 30ή Ιουνίου και η Αργεντινή έχει περίοδο χάριτος ενός μήνα, που σημαίνει ότι θα βρεθεί σε κατάσταση τεχνικής χρεοκοπίας στις 30 Ιουλίου.

Χαρακτηρίζοντας ως «αρπακτικά κεφάλαια» τους πιστωτές της Αργεντινής που δεν δέχθηκαν την αναδιάρθρωση των ομολόγων τους, ο κ. Κισίλοφ δήλωσε ότι η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου των ΗΠΑ την 16η Ιουνίου, με την οποία αρνήθηκε στη χώρα του τη δυνατότητα να ασκήσει έφεση στην απόφαση χαμηλόβαθμου δικαστηρίου, σημαίνει ότι πρέπει να πληρώσει όλους τους υφιστάμενους ομολογιούχους, κάτι που δεν είναι δυνατό με δεδομένο το ύψος των συναλλαγματικών της διαθεσίμων.

«Συνεπώς, αυτό πιθανόν να μας ωθήσει σε μία τεχνική χρεοκοπία», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Με όποιον τρόπο να την δει κανείς, η απόφαση αυτή πιέζει την Αργεντινή προς τον κίνδυνο οικονομικής κρίσης». «Εάν αναγνωρισθεί στα ταμεία αυτά το 100% της αξίας των ομολόγων τους, ενώ αγοράσθηκαν στο 30% της αξίας τους, μπορεί να υπάρξουν περισσότερες απαιτήσεις κι από άλλους πιστωτές που δεν συμμετείχαν στις αναδιαρθρώσεις», πρόσθεσε ο υπουργός.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.