ΠΙΤΤΑΚΙΟΝ

Βλέποντας τη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο προσφυγικό, με τις επιτάξεις και τα ΜΑΤ στα νησιά, καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι η πολιτική, πέραν των άλλων -πολλών, είναι η αλήθεια- χαρακτηρισμών που της έχουν αποδοθεί, είναι και η ικανότητα διαχείρισης του αβδηρητισμού και της ...λακαμίας.

ΕΛΛΑΔΑ

Νέες επιχειρησιακές δυνατότητες

Μετάβαση σε «ψηφιακή εποχή» ετοιμάζει η ΕΛΑΣ

Νέες ψηφιακές και ηλεκτρονικές δυνατότητες έχει η ΕΛΑΣ. Σε αυτές αναφέρθηκε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, με αφορμή την παρουσίαση του Κέντρου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων & Μετανάστευσης (Κ.Ο.ΔΙ.Σ.ΜΕ.), το οποίο έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία στον 3ο όροφο του μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη.

Ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για νέο υπερσύγχρονο πρόσωπο του Σώματος και υποστήριξε πως η ψηφιακή εποχή της αστυνομίας παρέχει επί της ουσίας τη δυνατότητα «της μεταφοράς του αστυνομικού τμήματος στο περιπολικό» και μια σειρά άλλες δυνατότητες που μεταμορφώνουν την επιχειρησιακή δυνατότητα και τις άλλες λειτουργίες.

Οι άξονες που θα στηριχτεί αυτή η ηλεκτρονική μεταρρύθμιση είναι:

- Η πρόσβαση του αστυνομικού που βρίσκεται στον δρόμο σε κάθε πληροφορία και στοιχείο που χρειάζεται.

- Το σύστημα APNR, που εξασφαλίζει την ανίχνευση κλεμμένων οχημάτων.

- Ένα νέο τρόπο μετακίνησης και ανταλλαγής εσωτερικών εγγράφων στην αστυνομία, για να τελειώσει αυτός ο «χαρτοπόλεμος», όπως τόνισε ο υπουργός, και να επισπεύδεται η ανταλλαγή και η μετάδοση πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών.

- Το σύστημα E-ΤAP, που αφορά στην άμεση ηλεκτρονική ταυτοποίηση δακτυλικών αποτυπωμάτων.

- Η ψηφιακή βάση με την οποία ο πολίτης θα μπορεί ηλεκτρονικά να επικοινωνεί με την Ελληνική Αστυνομία για τις υποθέσεις που τον αφορούν.

- Η επέκταση των δυνατοτήτων της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, γνωστό ως σύστημα Ε-Crime.

- Το C.O.P. και πιο συγκεκριμένα το τρισδιάστατο Επιχειρησιακό Κέντρο, δηλαδή η δυνατότητα να μεταδίδονται ηλεκτρονικά και σε χαρτογραφικό περιβάλλον στον καθένα Αστυνομικό που επιχειρεί οι συνθήκες της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Στην ηλεκτρονική μεταρρύθμιση συμπεριλαμβάνεται το «Smart Boarders», που είναι το ενιαίο σύστημα που προωθείται με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση των συνόρων και την ανταλλαγή πληροφοριών, και απετέλεσε και αντικείμενο της Ελληνικής Προεδρίας, και τέλος τα ευρύτερα συστήματα ανάλυσης πληροφοριών.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι όλα αυτά είναι δρομολογημένα και θα υλοποιούνται σταδιακά τους επόμενους 24 έως 30 μήνες.

Ειδικά για το κέντρο που παρουσίασε σήμερα η ΕΛ.ΑΣ. για τη μετανάστευση, όπως είπε ο κ. Δένδιας, «προβλέπεται να ολοκληρωθεί στον Έβρο μέσα στο 2015 και ως πρόβλεψη είναι η επέκταση του συστήματος αυτού και στα ελληνοαλβανικά σύνορα, με στόχο να θωρακιστεί η χώρα από την παράνομη μετανάστευση ή και τη σκέτη εγκληματικότητα».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.